Doodvonnis schrijver Iran vernietigd

Het Iraanse Hooggerechtshof heeft gisteren het fel omstreden doodvonnis tegen de hervormingsgezinde schrijver en historicus Hashem Aghajari vernietigd.

Het doodvonnis tegen Aghajari, wegens belediging van de islam en het ter discussie stellen van de rol van de geestelijkheid in het landsbestuur, leidde afgelopen najaar tot breed protest en tot de grootste studentendemonstaties sinds 1999.

Het parlement verwierp het vonnis als ,,afschuwelijk'' en president Mohammad Khatami verklaarde dat het nooit had mogen worden uitgesproken. Opperste leider ayatollah Khamenei, die de Iraanse conservatieven inspireert, riep de conservatieve rechterlijke macht uiteindelijk op om het vonnis opnieuw te overwegen. Aghajari zelf weigerde in beroep te gaan om dit mogelijk te maken – hij vond dat de rechterlijke macht zelf maar het door haar gecreëerde probleem moest zien op te lossen – maar zijn advocaat deed dit toen in zijn plaats.

Volgens een van de opperrechters, ayatollah Mohammad Sajjadi, heeft het hof Aghajari's gewraakte toespraak wekenlang bestudeerd en onderzocht. ,,Drie van de vier rechters kwamen tot de slotsom dat de aanklachten tegen Aghajari onverenigbaar waren met zijn toespraak'', aldus ayatollah Sajjadi.

Een speciale rechtbank in Hamedan, de West-Iraanse stad waar Aghajari in juni zijn toespraak hield en waar hij vervolgens ter dood werd veroordeeld, gaat nu de rest van het vonnis nog eens bekijken. Aghajari werd behalve ter dood ook veroordeeld tot 74 zweepslagen, gedurende tien jaar verboden te doceren (hij doceert aan een universiteit in Teheran) en naar een afgelegen gebied verbannen. Aghajari's advocaat zei gisteren dat alleen vrijspraak acceptabel is.

In zijn toespraak maakte Aghajari conservatieve geestelijken razend door te zeggen dat de gelovigen geen ,,apen'' zijn die blind de raadgevingen van hun geestelijken moeten volgen. Hij zei dat de islam door iedere nieuwe generatie opnieuw moet worden geïnterpreteerd, niet de religieuze hiërarchie.