Debussy

Met de prachtige nieuwe Debussy-cd van de Berliner Philharmoniker onder leiding van de vorig jaar vertrokken chef-dirigent Claudio Abbado beleeft men een uitzonderlijke Franse dag. Die begint in het cd-boekje met het bekijken van een foto van Claude Debussy met zijn dochter Chou-Chou, beide met zonnehoed picknickend in een bos met sfeervol gefilterd licht, vast en zeker bij Fontainebleau. Het lijkt wel `Le déjeuner dans le bois', een onschuldige kindervariant op het schilderij Le déjeuner sur l'herbe van Manet met de blote dame.

Dan luisteren we naar de weelderig welluidende muziek. Eerst naar de lome late namiddagmuziek Prélude à l'après-midi d'un faune, het wellustige en losbollige zwoele zwelgen in zuidelijke zwier van de bos- en herdersgod Faunus. Dan, als het al donkert, klinken 3 Nocturnes, voorzichtige vluchtige maar allengs vlottere voorafschaduwingen van de naderende nacht. Die valt met de suite uit Pelléas et Mélisande, een opera vol duistere mystiek, die een mysterie blijft. ,,Je weet niet wat het is, de ziel.''

Debussy o.l.v. Claudio Abbado DG 471 332-2

    • Kasper Jansen