De nachtmerrie van Invensys

De droom van Rick Haythornthwaite is langzaam in een nachtmerrie veranderd. De destijds nog maar net aangetreden topman wist vorig jaar de financiële situatie van Invensys te stabiliseren door divisies voor contant geld te verkopen en flexibeler overeenkomsten met de banken te sluiten.

Hij verkocht een paar winstgevende bedrijfsonderdelen en bleef zitten met een bedrijf dat over het geheel genomen lagere winstmarges had.

Er waren zeker mogelijkheden om er weer bovenop te komen, maar alleen als de marktomstandigheden zouden verbeteren vóórdat het Britse automatiseringsconcern weer in de gevarenzone terecht zou komen.

Maar niet alleen laat het herstel van de markt op zich wachten, Invensys lijkt ook marktaandeel te verliezen aan zijn Amerikaanse concurrent Emerson. Het concern heeft eveneens te kampen met zeer specifieke problemen, waaronder zijn Japanse divisie en de hopeloos ondermaats presterende softwaredivisie Baan.

Volgens Haythornthwaite vertegenwoordigen deze probleemgebieden slechts 20 procent van de omzet, maar samen met een zwakkere dollar happen ze wel een kwart van de winst over het tweede halfjaar af.

Het concern heeft echter nog steeds de nodige manoeuvreerruimte voordat de termen van de overeenkomst met de banken worden geschonden, die inhouden dat de winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) de rentelasten minimaal 3,5 maal moet dekken.

De ebitda van Invensys mag dan zijn gedaald tot 380 miljoen pond, de lage rente over zijn nettoschuld van ruwweg 1,5 miljard pond betekent dat de rentelasten onder de 100 miljoen pond blijven. Niettemin heeft de winstwaarschuwing de marge voor vergissingen aanmerkelijk verkleind.

Nu de koers als gevolg van de winstwaarschuwing is gehalveerd, beginnen de aandelen van Invensys er goedkoop uit te zien. Maar gezien de enorme gevoeligheid van het bedrijf voor omzetdalingen – en de nog steeds aanzienlijke schuld – is het aandeel zeer riskant.

Er bestaat nog steeds geen zicht op omzetherstel en Haythornthwaite heeft zijn vermogen onderschat om de meest problematische divisies van het concern op de weg terug te helpen. Beleggers moeten wachten tot hier verbetering optreedt voordat zij zich weer aan het aandeel Invensys wagen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly