Bonus voor banken van Getronics

Het nieuwe reddingsplan voor automatiseringsbedrijf Getronics levert de begeleidende banken aanzienlijk meer geld op. Het vorige plan, onder verantwoordelijkheid van ING en ABN Amro, mislukte.

De banken zien de vergoeding met ruim eenvijfde stijgen. Getronics verwacht 25 miljoen euro kwijt te zijn aan commissies en kosten voor de beursnotering van nieuwe effecten. In het vorige plan rekende Getronics op een last van 20,5 miljoen euro. De reddingsoperatie zal wel moeten slagen, willen de commissies worden uitbetaald.

Dat blijkt uit het nieuwe prospectus voor het aangepaste reddingsplan dat vrijdagavond met grote vertraging gepubliceerd werd. Getronics had aangekondigd om het document om 12.00 uur openbaar te maken. Het bedrijf was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

In tegenstelling tot een maand geleden waarschuwt de accountant van Getronics nu voor de continuïteit van de onderneming. Ondanks de toezegging van 60 procent van de obligatiehouders dat zij het nieuwe plan zullen steunen, is de goedkeuring van aandeelhouders en obligatiehouders vereist op speciaal daartoe bijeen te roepen vergaderingen. De balans en winst- en verliesrekeningen die gisteravond zijn gepubliceerd houden geen rekening met een faillissement. Accountant PricewaterhouseCoopers heeft evenmin in een bijlage de bezittingen van Getronics tegen executiewaarde gewaardeerd.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) riep beleggers gisteren op om vooral hun stem uit te brengen op de vergadering waarin het nieuwe reddingsplan moet worden goedgekeurd. De VEB vindt dat het bestuur van Getronics zich onvoldoende heeft ingezet voor de belangen van de aandeelhouders en zich schuldig heeft gemaakt aan paniekvoetbal. De vereniging wijst erop dat aandeelhouders het nieuwe plan nog altijd kunnen tegenhouden. De VEB is niet bang dat daardoor ,,grote commerciële schade'' ontstaat. ,,Datzelfde dreigement gebruikte men op 27 januari 2003 en bleek op 30 januari te zijn vervallen.''

Bij de berekening van Getronics' pensioentekort blijkt in de afgelopen weken 6 miljoen euro te zijn gevonden. In het jongste prospectus, dat op dezelfde informatie is gebaseerd als die van vier weken geleden, wordt het tekort op 183 miljoen euro geschat, ruim driemaal zoveel als de beurswaarde van Getronics. Eerder kwam die schatting op 189 miljoen uit.

    • Jeroen Wester