`Bij de lunch is het wat stiller'

De Amerikaan Tom Foyer merkt vooral bij de lunch met zijn Nederlandse collega's dat er iets is veranderd in hun houding tegenover de Verenigde Staten en de Amerikanen. Zodra het onderwerp Irak ter sprake komt, houden zijn tafelgenoten hun mond dicht. ,,Ze kijken eerst de kat uit de boom,'' vertelt Foyer, die inmiddels tien jaar in Nederland woont en werkt bij een Amerikaanse multinational in Amsterdam.

Hij noemt het zwijgen ,,een langere stilte, terwijl Nederlanders vroeger heel open waren over Amerika als land en concept''. Een toestand die volgens hem kan omslaan in fellere kritiek op de VS wanneer in Irak daadwerkelijk een oorlog uitbreekt.

Het toenemend anti-Amerikanisme springt Sara Bobkoff, werkzaam bij een bank en acht jaar in Nederland, zeker in het oog. Een ontwikkeling die haar ,,heel erg bang'' maakt. Ze begrijpt goed dat er anti-Amerikaanse sentimenten leven, maar die moeten dan gericht zijn tegen de regering en niet de Amerikaanse bevolking. ,,Door alle Amerikanen negatief te beoordelen vervalt de nuance. Ik merk dat er onder Nederlanders veel stereotype vooroordelen leven. Amerikanen zijn stom, oppervlakkig, eten te veel en interesseren zich niet voor de buitenwereld bijvoorbeeld.'' Het gevolg hiervan is volgens haar een houding die varieert van ,,heel anti-Amerikaans tot grapjes over Amerikanen maken''.

De meest negatieve vorm maakte ze een half jaar geleden op haar werkvloer van dichtbij mee. ,,Collega's zeiden sowieso heel onaardige dingen over Amerikanen.'' Een situatie die verslechterde toen een Amerikaanse leidinggevende binnen de bank uit het niets veel landgenoten als manager aannam. ,,Nederlandse collega's noemden Amerikanen toen leugenaars en verraders. En terwijl ze dat zeggen zit ik daarnaast.'' Maar hoeveel Nederlanders kennen echte Amerikanen of hebben door het land rondgereisd, vraagt Bobkoff zich af. ,,Kennissen die dat wel gedaan hebben, vinden de Amerikanen niet zulke oppervlakkige, maar juist aardige mensen. Amerikanen krijgen net zulke slechte informatie over Europa als omgekeerd.''