Bevolking wijkt vaak af van regering

Een meerderheid van de Europeanen is tegen een oorlog in Irak. Ook in de landen die zich tot nu toe achter de VS schaarden, zoals Spanje, Groot-Brittanië, Italië en Nederland, is het overgrote deel van de bevolking tegen een militaire interventie, zo blijkt uit opiniepeilingen in EU-lidstaten (de meesten door Gallup), die deze week, dus voor de bevindingen van VN-wapeninspecteur Blix, werden gehouden.

In Spanje keurt 91 procent van de bevolking gewapend ingrijpen af, in Groot-Brittanië is dat 90 procent. In Nederland is 80 procent tegen ingrijpen zonder steun van de VN. Als die steun er wel is, is een meerderheid (65 procent) voor ingrijpen.

Uit een Nederlandse peiling door Intomart bleek eergisteren dat 75 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland niet moet deelnemen aan een oorlog zonder tweede VN-resolutie. 54 procent vindt dat Nederland wel deel moet nemen als er steun is van de VN.