Beurzen reageren positief op Blix

De beurzen in Europa reageerden gisteren positief op de rapportage van VN-wapeninspecteur Blix aan de VN-Veiligheidsraad. Aan het begin van diens betoog schoten de verschillende indices omhoog. Hoewel ze daarna weer een deel van de koerssprong moesten inleveren, sloten de Europese beurzen de week toch met flinke winsten.

De AEX-index op de effectenbeurs in Amsterdam sprintte door Blix in ruim twintig minuten tijd 4,6 procent omhoog naar 288,32 punten.

Toen Blix zijn rapportage begon, bewoog de index zich rond de 280 punten. Uiteindelijk sloot de AEX op 284,33 punten, een winst van 8,7 punten ofwel 3,2 procent ten opzichte van het slot van eergisteren.

Numico trok de aandacht door halverwege de dag bijna 2 euro in te leveren op een koers van 6,47 euro. Het aandeel sloot met een min van 50 eurocent (5,7 procent). De financiële topman vertrok donderdag.

,,Beleggers schrokken toch van dat vertrek zo vlak voor de jaarcijfers'', aldus een analist. ,,Tevens doken geruchten op over een te hoge schuldenlast die voor Getronics-achtige toestanden zou zorgen.''

De meeste fondsen sloten echter met winst de week af na een bovengemiddeld drukke handelsdag in Amsterdam. Koplopers waren de financiële waarden, die 4 tot 5 procent wonnen. ABN Amro maakte eergisteren goede resultaten bekend, net als Unilever, dat 3,7 procent won. Akzo verloor 0,6 procent. Het chemieconcern wordt verdacht van deelname aan een kartel.

Ook elders in Europa wonnen de effectenbeurzen terrein. In Parijs kreeg de CAC-index er 2,5 procent bij, in Londen won de FTSE-index 0,3 procent. De DAX-index in Frankfurt deed het beter, met een stijging van 4,65 procent.

In Parijs en Frankfurt waren de financiële waarden voor een groot deel verantwoordelijk voor de stijgingen. In de DAX-index stond de Bayerische Hypo- und Vereinsbank bovenaan (plus 8,5 procent). Münchener Rück was met een plus van 8,35 procent tweede. Verzekeraar Allianz deed het met een koersstijging van 6,2 procent ook goed. In Parijs waren het drie financiële instellingen die de topdrie vormden, met als koploper verzekeraar AGF met 6,4 procent winst.

Op de valutamarkt moest de euro terrein prijsgeven, maar de Europese munt stond nog altijd boven de 1,08 dollar. De euro sloot gisteren op 1,0805, tegen een slotkoers van 1,0840 dollar op donderdag.