Arnaldo Antunes /Carlinhos Brown / Marisa Monte

Met drie mensen één liedje schrijven is, zou je zeggen, al moeilijk genoeg, maar op Tribalistas staan ook stukken op naam van vier of zelfs vijf verschillende mensen. Bij jazzmuziek betekent zoiets dat het ter plekke is geïmproviseerd, maar daar is hier geen sprake van. In tegendeel zelfs: elk detail van deze plaat lijkt gewogen en gewikt. Dat de muziek desondanks niet te bestudeerd klinkt, is te danken aan de sterke melodieën die soms een Beatles-achtige meezingbaarheid hebben. Waar je toch direct aan hoort dat deze liedjes alleen maar uit Brazilië kunnen komen is niet zo maar duidelijk. De taal geeft natuurlijk de eerste hint, maar het is dat wonderlijke mengsel van stemmingen dat waarschijnlijk de doorslag geeft. Alsof de `tristesse' van de fado uit Portugal en de morna uit Kaapverdië zijn gekleurd door een typisch Amerikaanse portie optimisme.

P>Arnaldo Antunes /Carlinhos Brown / Marisa Monte: Tribalistas (honomotor 580388 2/EMI)

    • Frans van Leeuwen