Ajax stapt uit Ghanese voetbalclub

Voetbalclub Ajax doet zijn meerderheidsbelang in de Ghanese voetbalclub Ashanti Goldfields Sporting Club van de hand. Het beursfonds zet hiermee een eerste stap in het afstoten van buitenlandse deelnemingen.

Ajax heeft de verkoop van de aandelen gisteren bekendgemaakt, maar de club wil niet aangeven hoeveel geld met de transactie gemoeid is. Het nemen van financiële belangen in buitenlandse clubs was in 1998 een belangrijk argument om via een beursnotering kapitaal binnen te halen. Ajax bezit nog belangen in een Belgische en een Zuid-Afrikaanse club.

In oktober maakte Ajax al bekend de buitenlandse belangen af te zullen stoten. In het boekjaar 2001-2002 werd in verband met het te verwachten boekverlies al een voorziening van 9,4 miljoen euro getroffen. Mede door deze voorziening liep het verlies over het afgelopen voetbalseizoen op tot 25,8 miljoen euro. Het aandeel Ajax sloot gisteren bijna 3 procent lager op 3,50 euro.

Ajax bezat sinds 1999 51 procent in Ashanti Goldfields. Koper van de aandelen is Ashanti Goldfields Company dat al de rest in handen had. Gelijk met de verkoop is Ajax een technische samenwerking aangegaan met de club.