Advocaat?

Het Nederlands elftal is na de zege in het oefenduel tegen Argentinië acht duels op rij ongeslagen. Is het geschonden blazoen van Oranje onder bondscoach Advocaat opgepoetst?

Martin Jol, trainer RKC en oud-international: ,,Oranje heeft iets van zijn oude glans teruggekregen, Advocaat doet het momenteel uitstekend. Het Nederlands elftal is een moeilijk te kloppen ploeg die nauwelijks kansen weggeeft. Argentinië speelde beter, maar wij wonnen toch met 1-0. Dat is ook een kwaliteit. Iedereen ziet nu dat we ook succesvol kunnen zijn zonder echte vleugelspelers. Of het terecht is dat Advocaat wacht met het inpassen van jongere spelers? Nee, ik vind van niet. Als bondscoach moet je ook aan de toekomst denken. Spelers als Van der Vaart of Robben hoeven niet meteen te debuteren, maar het kan wel handig zijn om ze al te laten ruiken aan het grote werk. Dat deed Van Gaal in zijn tijd als bondscoach goed. Nederland heeft een backprobleem? Dat valt mee. Betere spelers dan Ricksen en Zenden hebben we momenteel niet voor die posities.''

Nol Hendriks, directeur technische zaken van Roda JC: ,,Ik heb niet de hele wedstrijd tegen Argentinië gezien, maar wat ik zag, viel me tegen. Argentinië voetbalde veel beter dan Nederland. Uiteindelijk hebben we gewonnen, en dat is natuurlijk wel belangrijk. Onder Advocaat heeft het Nederlands elftal een goede serie neergezet, hij presteert tot nu toe uitstekend. Het is belangrijk dat de bondscoach goed met de spelers van Barcelona kan opschieten, het zijn voor het merendeel toch oud-Ajacieden. Advocaat schonk zijn vertrouwen aan die ervaren groep en die keuze heeft goed uitgepakt. De jonge spelers zijn er nog lang niet, alleen Van der Vaart kan aanhaken. Maar ook Van der Vaart heeft nog het nodige te bewijzen, bovendien is hij te vaak geblesseerd. Nederland is nog steeds een Europese topploeg, we behoren tot de acht beste landen ter wereld.''

Guy Thys, oud-bondscoach van België: ,,Advocaat heeft tot nu toe prima gepresteerd met het Nederlands elftal. Hij kan beschikken over aanvallers van wereldklasse, van Oranje mogen we de komende jaren best wat verwachten. Advocaat houdt vast aan een ervaren spelersgroep, ik herken zijn keuzes. Als bondscoach vertrouwde ik altijd op zes, zeven ervaren spelers als Ceulemans of Meeuws. Verjongingsprocessen kunnen slechts zeer behoedzaam worden doorgevoerd. Het was ongelooflijk dat Nederland zich niet kwalificeerde voor het WK. Van Gaal had goede spelers, maar wist er geen goed team van te smeden. Zijn benadering naar de pers toe was onhoffelijk. Ach, ik was zijn trainer bij Antwerp FC en toen was Van Gaal al een arrogante man. Ik herken mezelf veel meer in Advocaat.''

Tomas Galásek, speler Ajax en international van Tsjechië, de komende tegenstander in de EK-kwalificatie: ,,Nederland is altijd in staat om een goede ploeg op de been te brengen, jullie hebben veel klassespelers. Als ik alleen al kijk naar het aanvallende gedeelte van Oranje, weet ik dat wij het zwaar krijgen. Nu er onder Advocaat een goede serie is neergezet, neemt het zelfvertrouwen toe. Wij zullen jullie natuurlijk niet onderschatten, maar zelf hebben we ook geen onaardige ploeg. Ik denk dat maar weinig mensen hadden verwacht dat wij in en tegen Frankrijk met 2-0 zouden winnen. Wat betreft de positie van het Nederlands elftal in de wereld: iedereen kijkt graag naar Oranje, jullie houden van aanvallend voetbal.''

Jupp Heynckes, Duitse trainer van Athletic Bilbao en oud-international: ,,Nederland en Argentinië hebben bewezen tot de wereldtop te behoren. Het was ongelooflijk om te constateren dat het Nederlands elftal het WK misliep en Argentinië al in de eerste ronde naar huis moest. Onder Advocaat speelt Nederland realistischer, jullie geven nauwelijks kansen weg. Toch zijn jullie in staat om aan te vallen via de vleugels. In de aanval heeft Nederland veel topspelers rondlopen, dat kan beslissend zijn in belangrijke duels. De oefenwedstrijd tegen Duitsland leverde het bewijs: wij speelden best goed, maar de Nederlandse spitsen stonden op scherp en bezorgden ons een 3-1 nederlaag. Nederland behoort tot de top-tien van de wereld.''

    • Marcel Abrahams