50 Cent

In Engeland woedt de discussie of rapteksten geweld uitlokken. Volgens enkele vooraanstaande politici is het schrikbarend gestegen Britse wapenbezit gedeeltelijk terug te voeren op liedjes van rappers over `guns'. De eerste volwaardige cd van rapper 50 Cent, Get Rich Or Die Trying, biedt opnieuw stof voor dit debat. 50 Cent beschrijft zijn leven in de `hood' (neighbourhood), dat om weinig anders draait dan Glocks, dope en bitches: `You see me in the hood/ I got at least two guns', rapt hij in `U Not Like Me'.

Deze 50 Cent (echte naam Curtis Jones), uit Queens, New York heeft dan ook een verleden als een van de meer vervaarlijke drugsdealers van de `hood'. Jones zag op zijn achtste zijn alleenstaande, drugsdealende moeder doodgeschoten worden, en nam de zaak van haar over. Jones wist het afzetgebied voor crack flink uit te breiden. Hij had een breed arsenaal aan Glocks en Uzi's om zijn handel te beschermen. In dat licht bezien kunnen de bezorgde politici tevreden zijn. Dat Jones inmiddels een carrière ambieert als rapper is in ieder geval bevorderlijk voor de volksgezondheid.

Of zijn stap ook bevorderlijk is voor hiphop is de vraag. Na een paar valse starts, eind jaren negentig, werd Jones, met de naam 50 Cent, onder de hoede genomen van Eminem en Dr.Dre. Zijn debuut voor Eminems label Shady Records moet nu dé successtory van het jaar worden, en zal ongetwijfeld direct binnenkomen op nr.1 van de Amerikaanse hitlijst. Aan hitgevoeligheid ontbreekt het 50 Cent dan ook niet. Zijn armen als hammen, zijn authentieke gangster-imago (compleet met 9 kogelwonden), donkere stemgeluid en expliciete teksten brengen ons het gevoel van de straat, vervat in hoekige, effectieve beats. Op zijn cd staan funky uitschieters als `Patiently Waiting' (met glanzende gastrol van Eminem), `Heat' en `Back Down'. Maar veel van de negentien andere liedjes zijn zeurderig en ontberen een sterke `hook'. En 50 Cent klinkt wel stoer maar in zijn voordracht ontbreekt iets extra's: zoals de humor van Eminem, de zelfspot van Jay-Z of de swing van Xzibit. 50 Cent houdt nog steeds de houding van de straat-dealer: strak en op zijn hoede. Deze man heeft geen tijd voor grapjes.

50 Cent. Get Rich Or Die Trying (Interscope/Universal 493544-2)

    • Hester Carvalho