Zuid-Korea wil `nooit oorlog'

Zuid-Korea zal nooit instemmen met oorlog tegen Noord-Korea. Dit heeft aankomende president Roh Moo-hyun gisteren gezegd. De Amerikaanse minister Rumsfeld (Defensie) zei dat de VS wellicht hun troepen in Zuid-Korea zullen verminderen.

Roh's uitspraak tekent de bereidheid van de Zuid-Koreanen om hun eigen standpunten te verkondigen tegenover de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot. ,,We moeten de alliantie met de VS honoreren en samenwerken om te proberen onze standpunten te coördineren'', zei Roh in een gesprek met vakbondsleiders. ,,Maar het is onmogelijk om nimmer een verschil van mening te hebben. Met een aanval [op Noord-Korea] zal ik nooit kunnen instemmen.'' Roh treedt 25 februari in functie.

Amerikaanse berekeningen kwamen in de jaren negentig uit op minstens een miljoen slachtoffers in geval van een oorlog op het Koreaanse schiereiland. De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ligt met elf miljoen inwoners binnen bereik van de Noord-Koreaanse artillerie.

In de VS heeft minister Donald Rumsfeld (Defensie) juist gesuggereerd dat de VS troepen zouden willen weghalen bij de zwaarbewapende grens tussen de twee Korea's en uit de hoofdstad. Met verbeterde transportmogelijkheden zou een deel van de troepen zelfs ,,naar huis'' kunnen komen, aldus Rumsfeld in de Amerikaanse Senaat. De VS reageren op een verzoek van aankomend president Roh om de relatie te bestuderen en wellicht een nieuwe balans te vinden, aldus Rumsfeld, en definitieve plannen zijn er nog niet.

Rusland en China hebben nogmaals sterke kritiek geuit op het besluit, gisteren, van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) om de kwestie van het Noord-Koreaanse nucleaire programma naar de VN-Veiligheidsraad te verwijzen. ,,Prematuur en contraproductief'', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.