Verjaardag

Rintje ligt te woelen in zijn mand. Hij kan niet slapen. Morgen is een hele spannende dag. Eigenlijk de spannendste dag van het jaar. Hij is jarig. Zou mama slingers aan het ophangen zijn, net als vorig jaar? En zou het cadeau al op de tafel staan? Hij heeft een verlanglijstje gemaakt. Het is moeilijk kiezen wat hij dit jaar het allerliefste wil hebben.

Piepspeeltjes vind hij leuk. Dat zijn dieren of ballen van plastic die als je er in bijt een gek geluid maken.

Hij heeft al een hele verzameling. Er zijn piepspeeltjes bij in de vorm van kluiven, maar ook muizen, egels met gele stekels en zelfs kleine kabouters met een rode puntmuts.

Echte kluiven zijn natuurlijk ook altijd welkom. Kluiven van koek. En kluiven van varkensblaas, daar doe je lekker lang mee. Hij heeft veel dingen op zijn lijstje staan. Voor de dingen die hij heeft opgeschreven heeft hij stippen gezet. Geel is: Wil ik graag. Blauw is: Wil ik heel graag. Rood is: Wil ik heel, heel graag. En oranje is: Dit wil ik het allerliefst! Achter de oranje stip staat: SKEETBOORT. Rintje weet niet helemaal precies hoe je dat schrijft, maar zijn moeder begrijpt vast wel wat hij bedoelt.

Als Rintje in slaap valt, droomt hij over zijn skateboard. Het is een prachtig skateboard met paarse wielen. Op de bovenkant zijn vlammen geschilderd. Zo lijkt het alsof het skateboard heel hard gaat, ook al staat het stil.

Alle honden in het park komen kijken naar zijn cadeau. ,,Wat een prachtig skateboard!'' roepen ze. ,,Zo'n mooie hebben we nog nooit gezien!''

,,Voor m'n verjaardag gekregen'', zegt Rintje trots. ,,Het is helemaal speciaal gemaakt voor mij, in Amerika!''

,,Kan je er hard mee skaten?'' vragen de honden. ,,Kijk maar eens!'' roept Rintje. Hij gaat op het skateboard staan. Zijn rechtervoorpoot zet hij op de grond. Daar zet hij mee af. Steeds sneller en sneller. Nu trekt hij zijn pootje in en staat hij helemaal op het board. Hij zoeft voorbij en rijdt een kuil in en springt eruit omhoog. ,,Geweldig!'' roepen de andere honden. ,,Durf je er ook al mee in die boog van ijzer?''

,,Je bedoelt de halfpipe?'' zegt Rintje.

De halfpipe is een grote boog van ijzer die op zijn rug ligt. Je kan er aan de ene kant bovenop gaan staan en naar beneden skaten. Je vliegt dan aan de andere kant zo naar boven. Daar moet je vliegensvlug omdraaien en dan ga je weer naar beneden. Dat kunnen alleen hele stoere honden.

`Met dit skateboard lukt alles!'' roept Rintje. Hij gaat bovenaan de halfpipe staan. Maar net als hij naar beneden wil zoeven hoort hij een stem: ,,Wakker worden, Rintje!''

Het is mama. Hij heeft alles gedroomd. ,,Gefeliciteerd!'' roept mama en geeft hem een dikke knuffel. ,,Kom maar snel kijken naar je cadeau!'' Rintje rent naar de kamer. Overal hangen slingers. Op tafel staat een prachtige taart. En ook een groot pak met een rode strik. ,,Maak maar open!'' zegt mama. Rintje kan haast niet wachten. Zou het zijn wat ik hoop? dacht hij.

Snel trekt hij het papier van de doos. Als hij het deksel opendoet ziet hij een plank. Een plank met wielen.

,,En?'' vraagt mama. ,,Vind je het een mooi skateboard, ik heb het zelf gemaakt!''

,,Heel mooi!'' zegt Rintje. Dit is natuurlijk helemaal niet wat ik bedoel, denkt hij. Het lijkt in de verste verte niet op de skateboards die ik uit het park ken. ,,Je kijkt niet blij!'' zegt zijn moeder. ,,Je wil toch een skateboard?''

,,Ik vind hem echt heel mooi!'' zegt Rintje. Hij trekt een zo blij mogelijk gezicht. Moeders begrijpen duidelijk niets van skateboards, denkt hij, en geeft mama een dikke knuffel.

Meer Rintje op www.rintje.nl