Spot voor Engelsen `Down Under'

In Australië heerst hoon voor het koloniale moederland na de overwinning (3-1) van het Australische nationale voetbalelftal in een oefeninterland in en tegen Engeland. Australië is er aan gewend Engeland op sportgebied af te troeven, meestal hebben Australische sporters geen kind aan de Engelsen. Dat geldt voor veel olympische sporten, maar ook voor de sporten die in Australië met de meeste passie worden beleefd, cricket en rugby. Nu de `Socceroos' het Engelse voetbalelftal ook afgetekend hebben verslagen, is het leedvermaak in Australië compleet.

De Australische voetballers, die overigens bijna allemaal in Europese competities uitkomen, hebben de Engelsen nu ook een lesje geleerd in de sport die voor hen het belangrijkst is. De uitspraak van de Zweedse manager van het Engelse elftal, Göran Eriksson, dat Engeland niet van Australië hoort te verliezen en dat hij Engeland nog steeds als de beste van de twee ziet, is in de Australische pers een dankbaar doelwit voor spot. `Engeland heeft na 1966 alleen maar middelmatige teams op het veld gezet', schrijft sportverslaggever Michael Cockerill in de grootste krant van het land, de Sydney Morning Herald.

Ook meent hij: `Er wachten ons in de toekomst belangrijker klussen.' In Australië rekent men op kwalificatie van de Socceroos voor de wereldkampioenschappen in Duitsland in 2006. De winnaar van de Oceanië-groep zal zich voor het eerst rechtstreeks voor de eindronde van het WK plaatsen. Australië is in Oceanië de topfavoriet.

Cockerill was minder onder de indruk van het spel van Feyenoorder Brett Emerton die in de oefenwedstrijd in Upton Park in Londen een keer scoorde: `Emerton moet het van zijn snelheid en kracht hebben om effectief langs de zijlijn te opereren. Die kwaliteiten lijken er door het Nederlandse voetbal bij hem te zijn `uitgetraind', omdat hij bij Feyenoord in verdedigende rollen wordt gebruikt. Zijn spel was te nerveus', schrijft Cockerill.