Sluimerende natuurkracht

In de tweede helft van de jaren negentig ging actrice Sandra Bullock, toen reeds doorgebroken met Jan De Bonts Speed en Jon Turteltaubs innemende romcom While you were sleeping, samen met comédienne Ruby Wax terug naar haar oorspronkelijke werkvloer: een New Yorkse diner.

Genoeglijk roddelde ze met ex-collega's over de al dan niet wenselijke staat van vrouwelijke genitaliën en bleek ze nog moeiteloos met de soms morrende, koffieleutende stamgasten overweg te kunnen. Feitelijk was de in een hagelwit uniform gehulde serveerster Sandra nauwelijks te onderscheiden van haar gemiddelde filmpersonage als the girl next door. Dat is Bullock (jaargang 1964) ten voeten uit: de leuke meid zonder kapsones met wie je een biertje of twee kunt drinken. Exact dit imago speelt de actrice de laatste jaren parten. Ondanks anderssoortige hoofdrollen in bijvoorbeeld het afkickverhaal 28 days ('96) en het oorlogsdrama In love and war ('00) lijkt ze, ook wegens haar eigen coproducentschap, vastgeklonken aan veilige formulescripts en gedweeë regisseurs. Bullock kan meer, dat bewijzen de vele momenten in haar oeuvre waarop ze even haar plezierige, maar soms al te laconieke spel als het ware `stillegt'. Zulke momenten zitten ook in het mooi gefotografeerde, maar verder op een woensdagmiddag in elkaar geflanste Forces of Nature. Daarin is Bullock wildebras-met-geschiedenis Sarah Lewis, die tijdens een reis vol onwaarschijnlijke calamiteiten van New York naar Savannah, Georgia, de droge boekomslagen-copywriter Ben Holmes (Ben Affleck) ontmoet. Ware liefde? Holmes is onderweg naar z'n eigen bruiloft, dus dat komt even ongelegen. Scenarist Mark Lawrence (ook auteur van Family ties-tv-scripts, de Bullock-hit Miss Congeniality en haar actuele bioscoopfilm Two weeks notice) gooide er met de pet naar en logischerwijs vonkt er tussen houten klaas Affleck en charmebolleke Bullock hoegenaamd niets. Toch is daar in een of twee ingehouden scènes weer die sluimerende natuurkracht van de ex-cheerleader uit Arlington, Virginia. Die – zo vernemen wij uit de allerwegen geliefde IMDB-triviadatabank – Heineken tot haar favoriete biertjes rekent. Ach, Sandra, 't is net als met die betere filmrollen: komt tijd, komt Grolsch.

Forces of Nature (Bronwen Hughes, 1999, VS). Net5, 20.30-22.30u.

    • Oliver Kerkdijk