Peuter overleden na ernstige mishandeling

Een anderhalf jaar oude peuter is door zijn 19-jarige moeder en haar 24-jarige vriend uit Zaandam november vorig jaar zo ernstig mishandeld dat het jongetje aan zijn verwondingen is overleden. Beiden zitten in voorlopige hechtenis, zo meldt een woordvoerster van het openbaar ministerie in Haarlem.

Op 19 november belden de uit Hoorn afkomstige verdachten, die tijdelijk in Zaandam woonden, de huisarts omdat de peuter nergens meer op reageerde. De arts stelde vast dat hij was overleden. De opgeroepen schouwarts vertrouwde de uitwendige wonden die hij constateerde niet en schakelde de politie in. Over de aard van de verwondingen wilde de woordvoerster geen informatie geven.

Hoewel het kind al eind vorig jaar is overleden hebben de politie en het OM bewust drie maanden gewacht met het naar buiten brengen van het nieuws omdat volgens een woordvoerster van het OM ,,terughoudendheid bij ernstige zedenzaken'' standaard is. Dinsdag wordt de zaak pro forma behandeld. Voor de inhoudelijke behandeling worden de moeder en haar vriend nog onderzocht in het Pieter Baan Centrum.