Onbekende bandopname Queen bij toeval ontdekt

Een veertienjarige Russische jongen heeft op internet voor 1 euro een cassettebandje gekocht waarop een onbekende opname van de Britse popgroep Queen bleek te staan. De Duitse platenmaatschappij RG Music heeft de jongen 26.000 euro geboden voor de opname uit 1971 waarop ook Queen-zanger Freddy Mercury is te horen. Dit heeft het Duitse persbureau DPA deze week bekendgemaakt.

De Engelstalige editie van de Russische Pravda gaf een uitgebreide beschrijving van de curieuze samenloop van omstandigheden waarbij Nikolay Torlopov de cassette verwierf. Om te beginnen kreeg Nikolay van zijn ouders een computer met een modem, in Rusland een grote luxe. Op het moment dat de veertienjarige Nikolay van internet een porno-website wilde downloaden, kwam zijn vader binnen. Uit gêne klikte Nikolay snel door naar de eerstvolgende link, een internetveiling waar onder andere muziek werd aangeboden. Op de vraag wat hij van plan was te kopen, wees hij het eerste de beste veilingstuk aan: een cassette met opnamen van een onbekende groep. De vader gaf hem toestemming voor de aankoop van het stuk, kosten 1 dollar. De opname bleek van slechte kwaliteit te zijn, alleen de stem van de zanger was duidelijk hoorbaar. Na enige malen luisteren kwamen Nikolays ouders, die fans zijn van Queen, tot de conclusie dat de zanger klonk als Freddy Mercury.

Via de de Russische zoekmachine Yandix kwam Nikolay terecht op de website van RG Music die meldde zeldzaam materiaal van Queen te zoeken. Experts van RG Music constateerden dat de opname moet zijn gemaakt bij het testen van de nieuwe studio De Lane Lea. Het is een raadsel hoe de opname in Rusland is terechtgekomen.