Numico mogelijk naar Danone

Het Nederlandse babyvoeding- en vitaminebedrijf Numico voert gesprekken met het Franse voedingsconcern Danone. De Fransen zijn geïnteresseerd in de overname van Numico. Dat zeggen bronnen rond Numico.

Numico, bekend van merken als Nutricia en Olvarit, ontkent niet dat er gesprekken zijn met Danone. ,,Maar daar wil ik verder niet op ingaan'', zegt een woordvoerster van Numico. Een woordvoerster van Danone laat weten ,,dat ze nooit reageert op geruchten''.

Numico was vanochtend de grootste daler op de Amsterdamse beurs. De koers van het aandeel was rond het middaguur met 23 procent gedaald tot 6,84 euro, de laagste koers in tien jaar. Een jaar geleden was de koers ruim 33 euro. De AEX-index van de grootste beursfondsen stond aan het begin van de middag 1,4 procent hoger.

Beleggers reageerden onder meer op het nieuws dat de 47-jarige financieel directeur P. Oomens is vervangen door de 33-jarige J.M. van Huët, afkomstig van zakenbank Goldman Sachs. Bestuursvoorzitter J. Bennink van Numico heeft de afgelopen maanden de hele directie vervangen.

De gesprekken tussen Numico en Danone zouden in een stroomversnelling zijn gekomen doordat het noodlijdend dochterbedrijf Rexall Sundown is verkocht aan de Amerikaanse onderneming NBTY, dat vorig jaar de drogisterijketen De Tuinen van Ahold kocht. Volgens bronnen rond het bedrijf hebben de Amerikanen de vitaminedochter gekocht voor minder dan 400 miljoen dollar, naar verluidt de oorspronkelijke vraagprijs van Numico. De Nederlanders kochten Rexall Sundown drie jaar geleden voor 2 miljard dollar. Topman Bennink zette Rexall eind vorig jaar te koop.

De babyvoeding (melkpoeder) en ziekenhuisvoeding van Numico sluiten aan bij de eigen zuivelactiviteiten van Danone. Het Franse concern is een van de grootste voedingsbedrijven van Europa met een omzet van 13,6 miljard euro in 2002. Het bedrijf heeft een sterke positie in zuivel, mineraalwater (Evian) en koek (Lu). Topman Bennink was tot juni vorig jaar bestuurder van de zuiveldivisie van het Franse concern.

Numico draait sinds twee jaar slecht. Kort na de overname van de Amerikaanse vitamineproducenten GNC en Rexall Sundown, in 1999 en 2000, nam de vraag naar deze pillen af. De aankoop van beide bedrijven was duur, in totaal 4,2 miljard euro, maar de bedrijven bleken ook organisatorisch slecht in elkaar te zitten. De vorig jaar mei aangetreden nieuwe topman J. Bennink noemde de situatie bij Rexall Sundown ,,een wanorde''.

Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers, in november 2002, kondigde Bennink een omvangrijke reorganisatie aan. Daarbij zouden bedrijfsonderdelen die niet bij de kernactiviteiten van Numico behoren, worden afgestoten. Bennink besloot om onder meer Rexall Sundown te verkopen. GNC zou fors worden gereorganiseerd.

Door een afboeking op de Amerikaanse dochterbedrijven maakte Numico drie maanden geleden een recordverlies over het derde kwartaal bekend van 1,4 miljard euro.

    • Frits Baltesen