Limburg: nieuw examen wegpiraten

Zo'n twintig wegpiraten, wier wangedrag door andere weggebruikers in Zuid-Limburg aan de politie is gemeld, moeten bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een `herexamen' doen. Zakken ze voor de test, waarbij volgens de politie ,,op rijvaardigheid én psychische geschiktheid'' wordt gelet, dan raken ze hun rijbewijs kwijt.

De twintig `veelplegers' – bumperklevers, afsnijders, rechts-inhalers – zijn bij de politie Limburg-Zuid aangegeven via het regionale Meldpunt Agressief Rijgedrag, dat een jaar geleden als eerste in Nederland openging. Brigadier Henk Verhappen die aan het meldpunt is verbonden, zegt dat zich ,,een dikke duizend'' mensen via de kliklijn hebben gemeld met klachten. ,,Komt zo'n mededeling binnen, dan kijken we in ons systeem om te zien wat voor vlees we in de kuip hebben. Gaat het om een drankrijder of een gebruiker van drugs? Of is het iemand die eerder in het verkeer over de schreef ging? Het spreekt voor zich dat we niet iemand na één melding doorsturen.''

Alle `betrapten' worden door de politie gebeld en aangesproken op hun gedrag. Tachtig procent van hen geeft direct toe ,,in de fout'' te zijn gegaan. Het gebeurt zelden, aldus de politie, dat een overtreder ontkent. Doet hij dat, dan kan de politie ,,niet zoveel, althans niet als het om één beller gaat''. Maar het gaat gewoonlijk om mensen over wie méér klachten zijn binnengekomen en dan volgt nader onderzoek. Degenen die de overtreding meldden, krijgen te horen wat er met hun telefoontje is gedaan.

Brigadier Verhappen zegt dat de test (,,je kunt niet spreken van een nieuw rijexamen'') is toegestaan dankzij artikel 130 in de Wegenverkeerswet. De twintig wegpiraten zijn volgens de politie allen mannen, ruwweg te verdelen in twee groepen: ,,Jongeren, zeg maar Golfrijders, en zakenlui in lease-auto's.''

Volgens Verhappen overwegen de Duitse en Belgische politie een kliklijn naar het Zuid-Limburgse voorbeeld te openen. Ook in Amsterdam en Groningen zou interesse bestaan. ,,De ministeries in Den Haag denken aan een landelijk meldpunt.''