Jaarlijks 100 tbs'ers (even) zoek

Jaarlijks ontsnappen gemiddeld honderd tbs'ers tijdens hun proefverlof. Een groot deel van hen keert binnen enkele dagen terug of kan worden aangehouden. Twee tot drie komen helemaal niet meer terug en worden ook niet meer aangehouden.

Justitie zegt desgevraagd dat het aantal ontsnappingen en het aantal tbs'ers dat niet terugkeert of opnieuw wordt aangehouden al jaren constant is. Alleen over tbs'ers die uit de kliniek ontsnappen en worden beschouwd als `delictgevaarlijk' doet Justitie mededelingen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de psychisch gestoorde gevangenen die ontsnappen tijdens een verlof vrijwel nooit delictgevaarlijk. ,,Dan zouden ze niet op proefverlof gaan. Dat feit zegt iets over de mate waarin zij door de kliniek als genezen worden beschouwd.'' Volgens de woordvoerder zijn in het getal van honderd ook de tbs'ers opgenomen die zich één of meerdere uren te laat melden na hun verlof.

Justitie wil niet zeggen welke delicten de tbs'ers die vorig jaar niet terugkeerden en nu nog op vrije voeten zijn, hebben begaan. Ook kan het ministerie niet zeggen hoeveel tbs'ers er in totaal gezocht worden.

Nederland heeft dertien tbs-instellingen waar momenteel 1.300 criminelen zijn ondergebracht. Het aantal tbs'ers is sinds 1984 meer dan verdubbeld, toen waren er 500 gedetineerd. Ongeveer 20 procent van de tbs'ers recediveert. Circa 175 veroordeelden wachten in huizen van bewaring nog op een plaats.