Fietsenmaker Accell aast op Cannondale

Fietsenfabrikant Accell overweegt een bod uit te brengen op de fietsendivisie van de in surseance verkerende Amerikaanse fietsen-, motoren- en sportkledingfabrikant Cannondale. Dat heeft het in Heerenveen gevestigde bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

Als de overname slaagt, wordt Accell voor het eerst actief in de Verenigde Staten. In 2001 kwam meer dan de helft van de 206 miljoen euro omzet nog uit Nederland, de rest uit andere Europese landen. Cannondale heeft een omzet van 135 miljoen dollar, waarvan 40 procent in Europa.

Cannondale staat bekend als fabrikant van goede, maar relatief dure mountainbikes en racefietsen. Het in 1971 opgerichte bedrijf begon in 1983 met de productie van fietsen. De onderneming verraste de sector toen door een racefiets op de markt te brengen met een aluminium in plaats van een stalen frame. Aluminium is veel lichter.

Cannondale is vorig jaar met de productie van motoren in de problemen geraakt, niet met de fietsenpoot. Na een faillissement wordt Cannondale waarschijnlijk in losse onderdelen verkocht. Accell doet nu een boekenonderzoek en beslist daarna of het een bod uitbrengt.

Accell produceert in fabrieken in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Hongarije onder meer fietsen van de merken Batavus, Hercules, Loekie en Sparta. Sinds de overname van concurrent Winora in 2001 is Accell de tweede fietsenproducent van Europa.

Accell verplaatste onlangs de productie van Hercules-fietsen naar Hongarije en verwacht daardoor aanzienlijke kostenbesparingen te behalen. In november liet het bedrijf, dat volgende week jaarcijfers publiceert, weten dat het over de tweede helft van vorig jaar minimaal een gelijkblijvende winst verwacht. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maakte, eveneens in november, bekend dat ze Accell, net als branchegenoten Gazelle, Giant en Union, ervan verdenkt in het verleden prijsafspraken te hebben gemaakt en informatie te hebben uitgewisseld. Accell ontkent dit.