Eetuitspraken

Voordat de bereiding van de gebakken lamslever met groenten aan bod komt, eerst enkele uitspraken over eten: ,,Ik heb shepherd's pie in The Ivy and The Savoy gegeten, maar ik heb nog nooit zoiets gezien als de Belmarsh-versie.'' Jeffrey Archer (schrijver, politicus, gevangene Belmarsh prison)

,,Eten in een Nederlands restaurant is meestal geen grote ramp maar een opeenstapeling van kleine rampjes.'' Johannes van Dam (culinair journalist Het Parool)

,,Ik kan onmogelijk een dier eten, waarmee ik kennis heb gemaakt.'' Duke of Hamilton over een door zijn vrouw geredde kalkoen die 't kerstdiner niet haalde.

,,Mensen die van worstjes houden moeten niet kijken hoe ze gemaakt worden. Hetzelfde geldt voor wetten.'' Chris Patten (EU-commissaris)

,,Fransen zijn alleen geïnteresseerd in de pittoreske afgrijselijkheid van Engels eten.'' François Simon (Criticus van Le Figaro)

,,Ik maak gebruik van mijn niet onaanzienlijke gewicht. Ik heb schapen gedood. Ik heb varkens geslacht. Maar ik heb nooit koeien doodgemaakt. Ik ben een menselijke moordenaar.'' `Fat lady' Clarissa Dickson Wright

Bereiding van de lamslever voor 2 personen: snijd de gepelde ui in ringen. Trek de draden van de bleekselderij en snijd de stengels in smalle reepjes. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Snijd de lamslever in blokjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de lamslever (verkrijgbaar bij allochtone slagers, evenals de platte peterselie) op een middelmatig vuur gedurende ongeveer 4 minuten. De lever moet bijna gaar zijn. Schep de lever tijdens het bakken om. Snijd een blokje om te controleren of het vlees roze van kleur is. Schep het vlees uit de pan. Fruit nu de uiringen zacht en glazig. Voeg eventueel wat extra olie toe. Roer het fijngehakte teentje knoflook, de tomaatstukjes en bleekselderijreepjes door de uiringen. Voeg de witte wijn toe en laat alles een minuut of acht zachtjes pruttelen. Verwarm de lamslever in deze groentesaus en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Strooi de peterselie en kappertjes over dit gerecht en eet er bijvoorbeeld bulghur bij. Dit gerecht kan ook koud worden gegeten met warm gemaakte pitabroodjes.

    • Anne Scheepmaker