Eerder als hardback verschenen

John Lanchester heeft de eenzame hoofdpersoon uit zijn vorige roman Meneer Philips verruild voor een groep mensen rondom Hong Kong in Fragrant Harbour (Faber& Faber, €22,85). Dat bevalt niet altijd even goed, het is niet eenvoudig `om de nietszeggende bijkomstigheden te leren scheiden van de veelzeggende' (J.J. Peereboom, 4.10.2002).

Michel Fabers ook qua omvang indrukwekkende roman The Crimson Petal and the White (Canongate, €24,95) telt ruim achthonderd pagina's, maar het is geenszins te lang voor deze negentiende-eeuwse `meesterlijke literaire soap' waarin de cliffhangers elkaar afwisselen. Er moet een vervolg komen. Faber `is het aan ons verplicht' (Stine Jensen, 13.09.2002).

A.S. Byatt wil veel met haar roman A Whistling Woman (Random House, €19,95). Het geduld van de lezer wordt daardoor soms danig op de proef gesteld – maar dan, `vlak voordat de lezer besluit om het boek opzij te leggen, komt er weer een passage die alle ontstemming overwint' (J.J. Peereboom, 3.01.2002).

The Art of Travel van Alain de Botton (Penguin, €17,50) behandelt het reizen vanuit verschillende invalshoeken. De Botton is een geduldig uitlegger `maar hij blinkt niet uit in beschrijvingen en dat is voor een reisboek toch een handicap' (Peter de Bruijn, 12.04.2002).

    • Toef Jaeger