De winnaars van World Press Photo

Vorig jaar was anders dan 2001 geen jaar met een alles overheersende nieuwsgebeurtenis. Naast leed dat van alle jaren is – plaats en personen wisselen – en de gebruikelijke sporthoogstandjes zijn er slechts enkele foto's bekroond die specifiek verslag legden van unieke nieuwsfeiten. De internationale jury van World Press Photo koos als `beste foto' de foto die de Armeense fotograaf Eric Gregorian afgelopen zomer maakte bij de aardbeving in noordwest Iran. In de andere categorieën eerde de jury foto's van de gijzeling van de musical in Moskou, het afscheid van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en de gevluchte Palestijnen in de Geboortekerk in Jeruzalem.

Dit jaar is opnieuw het recordaantal inzendingen gebroken: 53.597 foto's gemaakt door 3.913 beroepsfotografen uit 118 verschillende landen. Als je iedere foto 1 seconde bekijkt ben je 15 uur bezig. Ter vergelijking, NRC Handelsblad drukte in 2002 zo'n 35.000 foto's af.

De internationale jury gaf in 9 categorieën 55 fotografen een prijs. De jury werd geleid door Shahidul Alam, een fotograaf uit Bangladesh en directeur van de Drik Fotobibliotheek in Dhaka. Volgens Alam gaat het ieder jaar om het vinden van de combinatie van een belangrijk nieuwsfeit en artistieke en esthetische kwaliteiten. Gregorians foto van de jongen aan zijn vaders graf sprak Alam om verschillende redenen aan. ,,Je ziet er de strijd van de mens met de natuur, en de collectieve kracht van een gemeenschap op momenten van grote ellende. Ook de persoonlijke pijn en intimiteit van het jongetje met zijn vaders broek zijn enorm sterk in deze foto.'' De foto is technisch vakkundig en met emotie en passie gemaakt, aldus Alam. ,,Op die manier een moment weten te vatten blijft het moeilijkste van het vak.''

Dat een zwartwit foto wint, vindt Alam niets bijzonders. ,,Kleur of zwartwit, het interesseert ons niet. Dat blijft de artistieke keuze van de fotograaf.''

Van het verdere werk dat in diverse categorieën werd bekroond, noemt Alam de serie over de Palestijnen die in de Geboortekerk in Jeruzalem hun toevlucht zochten als een persoonlijke favoriet. De foto van de politieman in Ivoorkust die een pistool op iemands hoofd richt viel hem door de kracht ervan op tussen het aanbod. Hij is blij met de keuze van de serie die het afscheid van modekoning Yves Saint Laurent boekstaaft: ,,Het is een afscheid van een tijdvak.''

Alam ziet het als een verrijking dat deze keer voor het eerst een niet-westerse persoon de leiding van de jury had.

De prijzen zullen op 27 april worden uitgereikt tijdens de opening van de tentoonstelling in de Oude Kerk, Oudekerksplein, Amsterdam. 27 april t/m 23 juni.

    • Dirk Limburg