De Cito-toets

Het bepaalt heel veel over je leven dus ik deed er mijn best voor.

Dag 1. Iedereen had slecht geslapen, allemaal witte gezichten in de klas en toen begon de toets. Iedereen was zenuwachtig toen we hem kregen want je hoorde allemaal gekreun in de klas.

Gelukkig viel de eerste dag mee want we hadden heel goed geoefend voor de toets dus het ging wel goed. De avond ervoor had ik een mascotte uitgekozen voor op mijn tafel. Het was een egeltje. Toen ik thuis kwam ging ik ermee spelen en toen vloog hij achter de ijskast. Maar gelukkig konden we de knuffel met de stofzuiger er achter vandaan zuigen, anders had ik nooit aan de tweede dag kunnen beginnen.

Dag 2. Iedereen was minder zenuwachtig. Wel had ik last van mijn astma. Dat kwam niet door de zenuwen, maar omdat ik op bezoek was geweest in een stoffig huis zullen we maar zeggen. Het was die dag een beetje moeilijker, maar wel te doen. Vooral de studievaardigheden vielen tegen vond ik. Het stukje over tomaten begreep ik niet erg goed. En daar kregen we een paar moeilijke vragen over.

Dag 3. Die vond ik het moeilijkst! Want alle vakken waren er, behalve studievaardigheden. Taal kwam zelfs twee keer terug. Ik was zo, zo blij toen de Cito afgelopen was. 's Avonds zijn we om het te vieren naar de Chinees gegaan. En de dag daarna had ik een feest.

Ik vind het niet echt een super idee dat je via een toets pas naar de middelbare school kan. De juf of meester kan het toch ook gewoon bepalen. Als je je drie dagen even niet goed voelt zou je opeens naar een andere school moeten!

Eigen Cito-nieuws van Kester Mulder, 11 jaar, uit Amsterdam