Beurs op winst in afwachting VN

De Europese effectenbeurzen stonden de hele ochtend op winst, maar of die winst tot het eind van de dag wordt vastgehouden is de vraag. Tegen het eind van de middag verschijnt het rapport van de VN-wapeninspecties dat mogelijk zicht biedt op de kansen op een oorlog tegen Irak. Dit nieuws kan de beursdag maken of breken.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond aan het eind van de ochtend 1,4 procent hoger op 279,47 punten. Het voedings- en vitaminebedrijf Numico beleefde met een duikeling van bijna 19 procent een dramatische ochtend. Het Zoetermeerse bedrijf maakte bekend dat financieel bestuurder Oomens door een zakenbankier wordt vervangen. Beleggers vragen zich verder nog af of Numico niet door zijn schuldpositie in problemen komt. Zoals automatiseerder Getronics bijvoorbeeld, dat tegen het middaguur op een koers van 11 cent (min 9 procent) stond.

Vooral de financiële instellingen boekten winst. In het kielzog van ABN Amro, dat gisteren een meevallend resultaat presenteerde, klommen ook de branchegenoten omhoog. ABN Amro won bijna 3 procent op 14,46 euro, Aegon steeg naar 11,06, Fortis steeg naar 14,20 euro en boekte zo 2 procent koerswinst, net als ING dat opliep naar 13,45 euro.

Unilever werd bescheiden beloond voor de winstgroei die gisteren naar buiten kwam. Het aandeel klom 1,8 procent naar 51,15 euro. Ook Koninklijke Olie won een stukje terrein terug. Het steeg met een half procent tot 35,83 euro.

Elders in Europa waren de beurzen ook positief gestemd, mede door het hogere slot op Wall Street. De FTSE-index in Londen steeg 1 procent tot 1.732 punten, mede door goede berichten over de bank Barclays. Met het Britse Invensys gaat het echter bergafwaarts. De koers van de automatiseerder halveerde na een winstwaarschuwing en de aankondiging fors te moeten afschrijven op Baan, dat door Invensys in 2000 werd overgenomen.

In Frankfurt trokken vooral – zwaar getroffen – verzekeringsconcerns de DAX-index 1,5 procent omhoog. Münchener Rück won 3,5 procent en Allianz deed het 2,6 procent beter. Beleggers raakten niet enthousiast van de resultaten die staalconcern ThyssenKrupp presenteerde. Het fonds verloor bijna 2 procent.

Op de beurs in Parijs won de beeldbepalende CAC-40 bijna 1 procent. Verzekeraar Axa boekte een winst van 3 procent.