Anja Paerson superieur op reuzenslalom

In superieure stijl gleed Anja Paerson gisteren in St. Moritz naar de wereldtitel op de reuzenslalom. Haar souplesse riep herinneringen op aan de dagen van Ingemar Stenmark, de Zweedse skilegende die Paerson in hun beider woonplaats Tärnaby de skibeginselen bijbracht.

Paerson (21) won beide manches met grote voorsprong. Ze had 1,55 seconden voorsprong op de Italiaanse Denise Karbon, die op haar eerste WK verraste met een tweede plaats. Op de derde plaats eindigde een andere outsider, de Canadese Allison Fortsyth, die 1,79 seconde toegaf. Titelverdedigster Sonja Nef werd achtste, olympisch kampioene Janica Kostelic dertiende op ruim drie seconden.

Kostelic liep tijdens haar tweede run een kneuzing aan de rechterschouder op. De drievoudig olympisch kampioene raakte in de tweede manche een poortje met haar schouder.

Kostelic is de favoriete voor de slalom van morgen. Ze wordt ook geplaagd door een chronische blessure aan de knie, die haar er overigens niet van weerhield de wereldtitel op de combinatie te veroveren.

In Zweden is Paerson de opvolger van Pernilla Wiberg. Die nam eind vorig jaar abrupt afscheid na een loopbaan die haar veel succes (24 WB-zeges, twee olympische- en vier wereldtitels) en veel blessures opleverde. In de aanloop naar de WK behaalde Paerson een kleine maand geleden haar eerste overwinning op de reuzenslalom. In Cortina d'Ampezzo doorbrak ze eindelijk de serie tweede en derde plaatsen.

Het betekende haar definitieve doorbraak op de langste, technische discipline in de alpine ski. Na brons op het WK van 2001, olympisch zilver in 2002 was de titel gisteren een logisch vervolg in de reeks. De 21-jarige Paerson verkeerde dit seizoen toch al in bloedvorm. Ze won vijf wereldbekerraces en bracht daarmee haar totaal op tien.

,,Het liep perfect'', jubelde ze na haar wereldtitel. ,,Ik kan niet alleen winnen, ik kan winnen met een seconde of meer voorsprong. Dat zegt veel over mijn kracht.'' Voor Paerson ligt er nog een uitdaging in Sankt Moritz: de slalom. Daarop verdedigt ze haar titel van Sankt Anton 2001.

De slalom was destijds het paradepaardje van Stenmark, haar buurman in Tärnaby. Die won in zijn carrière het nooit overtroffen aantal van 86 races. Zo ver is Paerson nog lang niet.