WAT DOEN DE KINDEREN

Beestenboel beluisteren

In Eindhoven zit het Philips Symfonie Orkest. Dit orkest nodigt ouders en grootouders uit om met hun (klein)kinderen op zondag 16 februari naar het jaarlijkse familieconcert te komen. Het wordt een feestelijke beestenboel. Peer de Graaf, bekend als Meneertje Peertje, vertelt het verhaal van Peter en de Wolf bij de muziek van Sergej Prokofjev, die elk dier door een ander instrument uit het orkest liet uitbeelden. Ook is er muziek van Igor Stravisky bij een olifantenballet, en nog veel meer.

Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen. Technische Universiteit Eindhoven, Auditoriumgebouw, Den Dolech 2, Eindhoven. Toegang gratis. Zo 16 febr 12u. Inl. www.dse.nl/pso.

Naar een concert gaan

Het Rotterdamse Kamerorkest biedt op zaterdag 15 februari kinderen de gelegenheid met hun ouders of leraar naar een concert te gaan. Per volwassene mag één kind tussen de 5 en 15 jaar gratis mee. Als er meer kinderen mee willen mag dat ook, maar dan moeten ze de helft van het kaartje betalen. Het orkest bestaat uit 22 jonge beroepsmusici. Ze vinden het fijn als ook kinderen naar hun muziek komen luisteren. Bij een van de stukken (Beethoven) treedt de violist Joris van Rijn als solist op. Na afloop kan iedereen kennis maken met de musici.

Rotterdams Kamerorkest met Haydn, Beethoven en Schubert. Doopsgezindenkerk, Noordmolenwerf 1-3, Rotterdam. Za 15 febr 20u15. Kaarten €12. Res 078-6135498 of via info@rotterdamskamerorkest.com

Scheel kijken

In Huis Marseille, Stichting voor Fotografie, zijn foto's van de Japanner Naoya Hatekayama te zien. Het zijn beelden van stads- en industrielandschappen en soms moet je heel goed kijken wat het voorstelt. Maar ga eens ondersteboven hangen voor een foto of kijk eens goed scheel, dan ziet die foto er heel anders uit. Op zaterdag 15 en woensdag 19 februari zijn er Kijk Je Scheel-workshops voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in Huis Marseille. Aan de hand van een kijkwijzer worden de foto's van Hatekayama besproken en na een rondleiding mag je zelf aan de slag. Met een polaroidcamera fotografeer je voorwerpen en mensen om je heen.

Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Za 15 febr 10-12u: kinderen van 8 en 9 jaar, van 14-16u: kinderen van 10 t/m 12 jaar. Wo 19 febr 14-16u: kinderen van 10 t/m 12 jaar. Maximaal 12 kinderen per workshop. Kosten €6. Inl 020-5318989.

Schilderen

Alles om ons heen heeft een kleur; sommige kleuren lijken koud zoals blauw of sneeuwwit, maar andere rode of oranje kleuren zijn weer warm. Wanneer je zelf gaat schilderen met verf, kan je alles kleuren zoals je wilt. Je bent dan eigenlijk de baas over de eigen kleurenwewreld. Ben je bijvoorbeeld kwaad dan kan je felle kleuren gebruiken, voel je je dromerig dan passen zachte kleuren misschien beter. Als je in februari meedoet aan de `woensdagmiddagactiviteit' in het Fries Museum in Leeuwarden dan bekijk je eerst samen met een rondleidster de schilderijen van Jan Frearks van der Bij. Hij schildert graag land en water en gebruikt daarbij felle kleuren: paars, rood, blauw en geel. Na het bekijken van de schilderijen ga je met elkaar een kleurenspel doen en kan je zelf met kleur aan de slag.

Gratis woensdagmiddagactiviteit in februari (behalve 26 febr) voor kinderen van 6 t/m 12 jaar van 14-15u in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Res 058-2555517 of aan de balie van het museum.

Nassauspeurtocht maken

Bezoekjes aan Friesland vond prinses Juliana als kind prettig, zo schreef ze in haar dagboek. Er zat één nadeel aan: haar `Friese pak'. Maar ze moest het wel dragen, het was familietraditie. Ook haar moeder had enorme oorijzers, een beugeltas, speldenkussen, naaldenkoker en een schaar aan een schort. Dat Wilhelmina en Juliana Friese voorouders hebben weten niet veel mensen. Over die familieverwantschap met de Friese Nassaus is nu in het Fries Museum en het Princessehof een dubbelexpositie te zien. In het Fries Museum wordt onder de titel Wapenbroeders en rivalen bijvoorbeeld getoond hoe de bazige Oranjes uit Holland en hun minder adelijke achterneven uit Friesland samen vochten tegen de Spanjaarden. Het succesverhaal over de Friese Nassaus wordt in het Princessehof verteld; de tentoonstelling hier heet Erfgenamen en Koningen en te zien zijn o.a. deftige portretten met hermelijnen mantels, bevelhebbersstaven en brieven van Willem V aan zijn moeder.

Bij de expositie hoort ook een krant, waarin Lode Lakei je als gids meeneemt in de wereld van de Friese Nassaus. Zo lees je over Willem Frederik, die op een dag zijn pistool schoonmaakte en per ongeluk door een kogel in zijn hals geraakt werd, of hoe Johan Willem Friso verdronk bij het oversteken van een rivier. Maar er was ook girlpower: Marie Louise was plaatsvervangend stadhouder en kreeg de bijnaam Marijke Meu. Er is een Nassauspeurtocht in beide musea en daarvoor moet je de plattegrond in de Friese Oranje Franje-krant gebruiken.

De Friese Nassaus t/m 10 juni in het Fries Museum, Turfmarkt 11 en het Princessehof, Grote Kerkstraat 11, Leeuwarden. Di-zo 11-17u. De krant is gratis. Toegang per museum kinderen tot 13 jaar gratis, van 13 tot 18 jaar €2,50, volwassenen €5, mjk gratis. Gecombineerd toegangsbewijs €8,50, elke woensdag is de toegang tot het Fries Museum gratis. Inl 058-2555501 of www.friesmuseum.nl;058-2948958 of www.princessehof.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl