Voorkeur Theater

Niet Gert en Hermien

Een gele sticker op de affiches waarschuwt: ,,Iedere overeenkomst met het leven van Gert en Hermien berust op louter toeval.'' Een slimme leugen want Het Volksoperahuis liet zich voor de muzikale lunchvoorstelling De tweede stem wel degelijk door Gert en Hermien inspireren. Het duo Herman en Greet zingt ook smartlappen, bekeert zich ook tot de Here en buit het ongeluk ook commercieel uit. Herman en Greet lopen tegen beperkingen op die ze in hun grootheidswaan niet als zodanig herkennen. Herman, de eerste stem, vergelijkt zichzelf met een locomotief en Greet is het wagentje erachter. Greet, de tweede stem, wil ook wel eens de eerste stem zingen,maar haar solo-optreden lijkt nergens naar.

Schrijver, componist en performer Jef Hofmeister en zijn medespelers hebben iets wat Gert en Hermien alleen maar nepten: echtheid. De pijn in Hofmeisters smartlappen klinkt niet kitscherig, maar oprecht en doorleefd. De spanning tussen het alledaagse gestuntel en de zoektocht naar verlossing zijn Hofmeisters vaste thema's. Kees Scholten, als Herman, zingt beter dan André Hazes en Kathenka Woudenberg, als Greet, zingt hoog, met een verzaligde glimlach. Hofmeister speelt accordeon en doet de kleine rollen, en David van Aalderen bedient de trom, de xylofoon, de sax en de viool. Door een gordijn van goudlamé komen ze op: vier artiesten die met behulp van kitsch iets waars zeggen . Inl 020-5305301 of www.lunchvoorstelling.nl. T/m 28 febr Theater Bellevue, Amsterdam. 12u30.

Heer Halewijn

René Groothof (broer van Frank) vertelt het verhaal van Heer Halewijn, gebaseerd op de bekende middeleeuwse ballade over de ronddolende ridder die met een `schoon liedekijn' jonge meisjes in zijn netten lokt. Groothof wordt tijdens het vertellen bijgestaan door een accordeonist en een klarinettiste. Op de achtergrond worden kinderlijke, doeltreffende illustraties geprojecteerd. Groothof houdt de vaart in de voorstelling door zijn bijzondere expressie. Inl 020-6230623 of www.stipprodukties.nl

19 febr Alkmaar, De Vest. 22 febr Houten, Gemeentehuis De Kring.

Beroerd

In het museum Beelden aan Zee in Scheveningen brengt regisseur/schrijver Gerardjan Rijnders de voorstelling Beroerd, waarin tachtig op de grond gelegde mannenbeelden het decor vormen. De dokwerker ligt er op zijn rug, alsmede Picasso, Adenauer, Beethoven.

Appel-actrice Sacha Bulthuis dwaalt tussen de beelden en houdt een monoloog over haar moeizame relatie met mannen: ,,Mannen/ Ze hebben me wel/ Hoe zeg je dat?/ Beroerd.''

T/m 29 maart Scheveningen, wo t/m za 20u15 in Beelden a/d Zee. Inl 070-3502200 of www.beeldenaanzee.nl.

Schicklgruber

Poppenspeler Neville Tranter en zijn Stuffed Puppet Theatre maken een poppenspel over de laatste uren van Adolf Hitler en zijn gevolg. Neville Tranter speelt zelf een knecht die de zes kinderen van Goebbels probeert te redden. Tranters poppen zien eruit als monsters, met uitpuilende ogen en opengesperde bekken. De teksten van Jan Veldman zijn hard en toch vol mededogen. We verachten Hitler, maar we vinden hem ook zielig. Inl 033-4652660 of www.stuffedpuppet.nl

15-16 febr Groningen, Kruithuis. 18-19 febr Leiden, LAK-Theater. 20 febr, Heerenveen, Posthuis Theater.