Voorkeur Film

Lagaan

De vorig jaar voor een Oscar voor beste buitenlandse film genomineerde Bollywoodmusical Lagaan: Once upon a Time in India komt eindelijk in de Nederlandse bioscoop. Hoewel het een van de populairste genres ter wereld is, werd nooit eerder een Bollywood-musical in Nederland gedistribueerd. Lagaan duurt bijna vier uur, waarvan ruim een uur besteed wordt aan het gedetailleerde verloop van een cricketwedstrijd. Regisseur Ashutosh Gowariker doet voor de Hindi-musical én voor cricket wat Crouching Tiger, Hidden Dragon voor de Chinese ridderfilm en kung fu deed: een in veler ogen onbekende wereld toegankelijk maken, door een superieure beheersing van filmische middelen. Lagaan is een permanent feest van uitbundigheid, in kleurgebruik, acteerstijl, chargeren van politieke tegenstellingen en propageren van nationale eenheid.

Regie: Ashutosh Gowariker. In: Filmmuseum, Amsterdam; Haags Filmhuis.

Chigaco

Filmversie van de theatermuscial Chicago werd genomineerd voor dertien Oscars. Scherpe musicalnummers leveren satirisch commentaar op de macht van de media en de handigheid van charismatische celebrities om het recht naar hun hand te zetten. De gitzwarte boodschap blijft echter ondergeschikt aan de glamour van een bewonderenswaardige, maar steriele film met uitstekende acteurs. Chicago, het filmdebuut van Rob Marshall, is een triomf van de ambachtelijkheid.

Regie: Rob Marshall. Met: Catherine Zeta Jones, Renée Zellwegger, Richard Gere. In 58 bioscopen.

Science Fiction

Spannende kinderfilm van Dany Deprez, maker van De Bal, over de vraag of de ouders van Andreas wel van deze planeet zijn. Buiten dragen ze steevast een zonnebril en binnen zijn ze altijd aan het werk met computers, mobiele telefoons en vieze plantjes. De film speelt prachtig met de kinderangst of -wens dat je ouders niet je ouders zijn. Strakke futuristische elementen contrasteren met de zompige Vlaamse werkelijkheid.

Regie: Dany Deprez. Met: David Geclowicz, Fran Michiels, Koen de Bauw, Wendy van Dijk, Liesbeth Kamerling. In 24 bioscopen.

Two Weeks Notice

Scenarioschrijver Marc Lawrence debuteert als regisseur met de romantische komedie Two Weeks Notice. Eerder schreef hij de scripts van Miss Congeniality en Forces of Nature, beide met Sandra Bullock. Je zou denken dat Two Weeks Notice zo geschreven is dat Bullock, die de film ook produceerde, erin schittert. Dat is niet zo. In Two Weeks Notice schittert vooral Hugh Grant; hij maakt weer een onuitstaanbare man onweerstaanbaar in een film over een rijke man en een linkse advocate in New York.

Regie: Marc Lawrence. Met: Hugh Grant, Sandra Bullock. In 88 bioscopen.