Vluchtelingcrisis in Ivoorkust

De situatie van de duizenden Liberiaanse vluchtelingen in het verscheurde Ivoorkust is hoogst explosief. Met die waarschuwing kwam gisteren vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR. Volgens de organisatie moet de internationale gemeenschap onmiddellijk ingrijpen om een bloedbad te voorkomen.

UNHCR zegt dat zeker 40.000 Liberiaanse vluchtelingen acuut gevaar lopen omdat de anti-Liberiaanse sentimenten in Ivoorkust een historisch hoogtepunt hebben bereikt. Dat heeft te maken met de opstand van rebellen na de mislukte staatsgreep van half september die Ivoorkust al maanden verdeelt. De rebellengroepering die het westen beheerst, wordt door Liberiaanse huurlingen gesteund. Liberianen in Ivoorkust hebben het zwaar te verduren sinds de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo buitenlandse huurlingen mede de schuld gaf van de mislukte staatsgreep gaf. Tussen het anglofone Liberia dat al jaren door rebellen wordt geplaagd, en het francofone Ivoorkust bestaan al langer fricties. Leden van de Ivoriaanse troepen hebben het sterk gemunt op buitenlanders, vooral op Liberianen. Huizen van Liberianen werden kapotgeslagen of in brand gestoken.