Verzet tegen oorlog zonder VN

75 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland niet moet deelnemen aan een oorlog tegen Irak als die niet wordt gesteund door de Verenigde Naties.

Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Intomart in opdracht van tv-rubriek Netwerk. 13 procent van de bevolking vindt dat Nederland ook zonder VN-steun mee moet doen aan een oorlog. De overige respondenten stonden neutraal ten opzichte van deze optie of hadden er geen mening over.

Als de VN een eventuele oorlog wel steunen, vindt 54 procent dat Nederland deel moet nemen. 31 procent vindt dat ook in dat geval Nederland niet mee moet doen.

Gevraagd naar welk land de grootste bedreiging vormt voor de wereldvrede antwoordde het grootste deel (39 procent) dat dat Amerika is. 36 procent van de respondenten ziet Irak als grootste bedreiging. 7 procent koos voor Korea.

Het Frans-Duitse initiatief om de wapeninspecteurs meer tijd te geven kan rekenen op de steun van 65 procent van de Nederlanders. 21 procent is tegen dit voorstel.