Verlies bij Buhrmann na afboeking

Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen, blijft worstelen met de stagnerende economie en een torenhoge schuldenlast. In 2002 boekte het verlies. De vooruitzichten zijn onzeker.

Buhrmann heeft vooral veel last van de stagnatie in de Verenigde Staten, waar het meer dan de helft van de omzet boekt. In de VS hebben bedrijven hard gesnoeid in het kantoorpersoneel waardoor Burhmann, dat artikelen zoals paperclips, pennen en bureaustoelen verkoopt, de resultaten al geruime tijd ziet dalen.

Het bedrijf uit Amsterdam boekte in 2002 een verlies van 588 miljoen euro, tegenover een winst van 55 miljoen in 2001. In het verlies zit wel een bedrag van 643 miljoen aan boekhoudkundige afwaarderingen die nodig bleken omdat overgenomen bedrijven inmiddels minder waard zijn dan bij de aankoop werd aangenomen. De winst uit gewone bedrijfsuitoefening daalde met 20 procent naar 129 miljoen euro en de omzet met 4,4 procent naar 9,95 miljard euro. De cijfers waren iets beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel steeg vanmorgen met 5,9 procent naar 3,07 euro.

Buhrmann gaat opnieuw een moeilijk jaar tegemoet. Het bedrijf, wijs geworden na een serie winstwaarschuwingen, geeft geen prognose voor 2003 door de onzekere politieke en economische situatie. De operationele winst in het eerste kwartaal zal waarschijnlijk lager uitkomen dan de 38 miljoen die het verdiende over de eerste drie maanden van 2002, maar topman F. Koffrie zegt dat dit niet automatisch betekent dat de winst over heel 2003 lager zal zijn. Koffrie was voorzichtig optimistisch over de ontwikkelingen in de kantoorartikelendivisie. ,,De daling van de omzet neemt daar af, er is minder min'', aldus Koffrie. Hij vertelde ook dat Buhrmanns klanten nog niet zeggen dat het beter met ze gaat. Daardoor is een stijging van de orders op de korte termijn niet erg waarschijnlijk.

Buhrmann, dat eind 2002 wereldwijd een kleine 25.000 werknemers had, wist de schuld vorig jaar met 13 procent terug te brengen naar 1,73 miljard euro. De schuld komt vooral door grote overnames in de VS. Een verdere reductie is een topprioriteit en Koffrie verwacht voor 2003 een substantiële vermindering.

Buhrmann moest eind 2002 onderhandelen met zijn banken over zijn schuldenlast, omdat dreigde dat het bedrijf niet langer zou voldoen aan de criteria van de banken. Koffrie sluit niet uit dat het eind dit jaar opnieuw met de banken moet spreken, over 2004. ,,Als de economie in de tweede helft van 2003 aantrekt, is er geen probleem, maar als de stagnatie doorgaat wel'', aldus Koffrie.

De winst per aandeel daalde van 1,02 in 2001 tot 0,76 euro in 2002.