Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Interview met de Koeweitse minister van Buitenlandse Zaken sjeik Mohammed Salem Al Sabah over de steun van Koeweit aan de Amerikaanse oorlog tegen Irak. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage over het toneelstuk The madness of George Dubya dat handelt over de dreigende oorlog met Irak met hoofdrollen voor George Bush en Tony Blair. Ned.1, 20.25-20.57u.

Rondom tien. Debat over de Amerikaanse opstelling met betrekking tot een aanval op Irak met o.a. Kay van der Linden en oud-verzetsman Coumou. De laatse ergert zich aan het eigengereide optreden van Amerika.

Nova. Aandacht voor de uitlatingen over familiekwesties van de 31-jarige prinses Margarita de Bourbon de Parma, dochter van prinses Irene. Verder de naderende oorlogsdreiging en de problemen met het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Ned.3, 22.20-23.15u.

Kaarten op tafel. Oud-minister van Economische Zaken Herman Heinsbroek praat over God, geloof en bezieling. De voormalige platenproducent was een flamboyante verschijning op het Binnenhof in Den Haag. Ned.1, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Zonder pardon. Aandacht voor uitgeprocedeerde asielzoekers zoals bijvooorbeed de Chinese mevrouw Xu die al twaalf jaar in Nederland woont. Haar kinderen zijn hier geboren en gaan naar school. Zij moeten weg. De IND is de achterstand aan het wegwerken en er moeten duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit. Ned.3, 21.15-22.00u.

Het derde oog. Al 4500 jaar lang vragen mensen zich af hoe de grote piramide van Gizeh werd gebouwd. Velen denken dat men zelfs met de technologie van de 21ste eeuw niet in staat zou zijn een dergelijk bouwwerk te maken. Canvas, 22.50-23.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Muizen. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.15-23.45u.

NPS Jazz. Tweede deel van een 12-delige documentaire over de geschiedenis van de jazz. Vanavond met o.a. Duke Ellington en Louis Armstrong. Ned.3, 23.45-0.45u.

FILM

. Hanging up (Diane Keaton, 2000, VS). Mede door Nora Ephron (Sleepless in Seattle) geschreven tragikomedie vertoont laatste, seniele en terminale rol van Walter Matthau. Lief en leed van zijn drie dochters die niet met en niet zonder elkaar kunnen: Diane Keaton, Meg Ryan en Lisa Kudrow. Veel en lange telefoongesprekken. Volgens deze krant een ondergewaardeerde variatie op Zus & zo. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

K-9 (Rod Daniel, 1989, VS). Actiekomedie geeft eigen draai aan buddy-clichés. Excentrieke rechercheur James Belushi krijgt een herdershond als partner. V8, 20.30-22.15u.,onderbroken door reclame.

. Lacombe Lucien (Louis Malle, 1973, Fr./It./W-Duitsland). Destijds in Frankrijk omstreden karakterstudie over een Franse collaborateur ondergraaft de vermeende eenduidigheid van `goed' en `fout'. Een ideologisch onbeschreven blad (Pierre Blaise) wordt afgewezen door het verzet, treedt gekwetst in dienst van de Gestapo en komt in contact met joodse onderduikers. TV5, 22.30-0.40u.

. L.627 (Bertrand Tavernier, 1991, Fr.). Van huis uit lyrische Tavernier maakte een droog-zakelijke, quasi-documentaire kroniek van de dagelijkse praktij van een tegen de bierkaai vechtende Parijse narcoticabrigade. Titel verwijst naar Frans wetsartikel. ARD, 1.10-3.30u., tweetalig.

Dirty Mary, Crazy Larry (John Hough, 1974, VS). Achtervolgingen per auto vormen hoofdschotel van film waarin coureurs Peter Fonda en Adam Roarke en groupie Susan George een supermarkt beroven. BBC1, 1.25-2.55u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met presentator Rob Verlinden die als tuinman in het programma Eigen Huis & tuin tuinen over de hele wereld bezoekt en bespreekt. Radio 1, 19.04-20.00u.

Onze man in Rome. Een portret van Adriaan Luijdjens, oud-correspondent in Rome van onder meer NRC Handelsblad, die in 1991 op 90-jarige leeftijd overleed. Hij werd in 1942 in Italië veroordeeld voor `defaitisme' en zat ruim drie jaar in de gevangenis omdat hij had laten weten niet te geloven in een overwinning van Hitler en Mussolini. Radio 1, 0.04-0.45u.