Sigarettenverkoop via automaat niet helder

Volgens de nieuwe Tabakswet van 1 januari mogen geen sigaretten aan jongeren onder 16 jaar via een tabaksautomaat verkocht worden, maar onduidelijk blijft nog wanneer bij verkoop via automaten de leeftijd kan worden gecontroleerd. De Raad van State gaat eerst advies uitbrengen over de manieren van leeftijdsverificatie op tabaksautomaten.

Dat heeft demissionair staatssecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid) gisteren op verzoek van de Tweede Kamer besloten. Een ruime Kamermeerderheid van CDA, PvdA, VVD en D66 wil de juridische consequenties zien van de twee systemen die de leeftijd controleren van gebruikers van een tabaksautomaat.

De meerderheid van de Kamer wil weten waarom in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) Tabaksautomaten, die vorig jaar is geïnitieerd door de Tweede

Kamer, alleen over het systeem van de bankchipkaart wordt gesproken. Zij ziet liever geen monopoliepositie voor de ontwikkelaar van Agekey, de bankchipkaart.

Volgens de staatssecretaris ,,lijkt het Agekey-systeem op dit moment het beste systeem''. Ook zegt zij dat ,,uit oogpunt van de naleving door de Keuringsdienst van Waren'' voor één systeem is gekozen. De Keuringsdienst van Waren kijkt of de AMvB te handhaven valt, maar test niet of de systemen betrouwbaar zijn. Dat moet uit de praktijk blijken. D66 vroeg zich daarop af waarom beide systemen dan niet in de praktijk getest worden.