Pamflettenoffensief boven Irak

De VS en Groot-Brittannië hebben hun propagandaoorlog boven Irak de afgelopen dagen opgevoerd. Gisteren meldde het Pentagon dat Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen opnieuw een half miljoen pamfletten hebben afgeworpen boven Iraakse stellingen en stedelijke gebieden in de zuidelijke No fly zones. In de strooibiljetten, die al langer boven Irak worden afgeworpen, wordt Iraakse soldaten onder andere afgeraden hun radarapparatuur in te schakelen omdat dit zal worden opgevat als een bedreiging. Hierop zouden de piloten zijn genoodzaakt te reageren met bombardementen. Ook waarschuwen de pamfletten Iraakse militairen om de glasvezelkabels die luchtafweerbatterijen en radarsystemen met elkaar verbinden, na luchtaanvallen niet te repareren.

Andere pamfletten vertellen de bevolking op welke frequentie ,,objectieve'' radiozenders zijn te ontvangen, zodat de burgers niet afhankelijk zijn van de Iraakse staatsmedia. Speciale vliegende radiostations, Commando Solo geheten, vliegen hiertoe langs de zuidgrens van Irak.

De biljetten zijn aan een zijde in het Arabisch gesteld, aan de andere in het Engels. Tijdens de Golfoorlog in 1991 hadden dit soort pamflet-offensieven veel succes. Duizenden Iraakse soldaten gaven zich over aan troepen van de anti-Iraakse coalitie, vaak met de strooibiljetten in de hand.

Toch nemen niet alleen de psychologische operaties in hevigheid toe, ook de échte bombardementen intensiveren. Naast luchtafweerinstallaties worden nu ook raketbatterijen bestookt die uitsluitend kunnen worden gebruikt tegen gronddoelen. Volgens het Pentagon zouden de raketten Koeweit bedreigen.