OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Vincent van Gogh

Op 30 maart is het precies 150 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Zundert geboren werd. Het Van Gogh Museum viert zijn verjaardag met De keuze van Vincent, een tentoonstelling die laat zien door welke kunstenaars de schilder zich heeft laten beïnvloeden. Er worden circa 200 werken getoond, van oude meesters als Rembrandt, Ruisdael en Van Goyen, van Van Goghs grote helden Millet en Delacroix en van bevriende kunstenaars.

Het Kröller-Müller Museum organiseert gelijktijdig de tentoonstelling Vincent & Helene, die ingaat op de passie van Helene Kröller-Müller voor het werk van Van Gogh. Tussen 1908 en 1929 verzamelde zij van hem bijna 200 tekeningen en 87 schilderijen.

De keuze van Vincent. Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. 14 febr t/m 15 juni. Vincent & Helene. Museum Kröller-Müller, Houtkampweg 6, Otterlo. 14 febr t/m 12 okt.

MUZIEK/ DANS

John Cage: Puur toeval

Dit weekeinde organiseren het Ives Ensemble en de IJsbreker in Amsterdam een festival rondom de componist John Cage (1912-1992). Choregraaf Tom Simons van Dance Works maakt een dans op Sixteen Dances (1950-1951). Op de première van Telephones & Birds (1977) luisteren we naar vogelgeluiden en telefonische informatielijnen (files, waterstanden). Voor Book of Music (1944) varen nieuwslezers Henny Stoel en Joop van Zijl met vijf schetterende radio's op een rondvaartboot over de Amstel. Voorts de eerste integrale opvoering van Freeman Etudes I-XVI.

14-16 febr in Amsterdam, De IJsbreker, de Beurs van Berlage en elders. Inl 020-6939093 of www.ysbreker.nl.

THEATER

Onder vrouwen De muzikale, cabareteske show Onder vrouwen van Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra was vorig jaar te zien bij het Noord Nederlands Toneel in Groningen. Nu mag de rest van Nederland meegenieten van hun grove en valse aanval op Mannen. De drie wraakgodinnen zingen Barry White en bespreken de geslachtsmaten, de hunkering naar het warme mannenlijf, liefdes voor één nacht, en voetbal.

18-22 febr Groningen, De Machinefabriek, 26-27 febr Haarlem, Toneelschuur. Tournee t/m 13 april. Inl 050-3113141 of www.nnt.nl

KLEINKUNST

De 9 levens van Mathilde Santing Ze zong wel eens eerder een liedje van Toon Hermans en haar engellied Illusie was het hoogtepunt van de musical Joe, maar een compleet Nederlandstalig theaterprogramma had Mathilde Santing niet eerder gemaakt. Nu wel. Uit oud en nieuw repertoire, van Pisuisse tot Sonneveld, van Thé Lau tot Theo Nijland, zocht ze nummers bijeen om die samen met haar orkest The Oversoul 5 een persoonlijk geluid te geven.

Première 15 febr in Gooiland, Hilversum. Inl 035-6292835.