Olie-opslag VS zeer laag

De prijs van ruwe olie is wereldwijd naar nieuwe hoogten gestegen na een bericht gisteren dat de Amerikaanse commerciële olievoorraden zijn gedaald naar het laagste niveau sinds 1975.

De Amerikaanse Energy Information Administration maakte gisteren bekend dat de voorraden in de eerste week van februari met 4,5 miljoen vaten zijn gedaald tot 269,8 miljoen vaten. Dat is beneden de minimumvoorraad van 270 miljoen vaten, de voorraad die gelijk staat aan twee weken van brandstofconsumptie in de VS, die wordt aanbevolen. De VS beschikken overigens ook over internationaal overeengekomen strategische oliereserves, die drie maanden consumptie bedragen. De vorige maal dat olie uit deze reserves werd vrijgegeven was in september 2000, toen de prijs van Amerikaanse olie piekte op 37,80 dollar per vat.

In New York steeg de prijs van de Amerikaanse WTI-olie naar 35,95 dollar per vat, het hoogste peil sinds oktober 2000. Singapore en Londen volgden vanmorgen. De prijs van een vat Brent Noordzee-olie piekte op 33 dollar.

De olie-aanvoer is met name in de VS de laatste maand al bemoeilijkt door de stakingen in Venezuela, waar de VS normaal 13 procent van hun olie-import vandaan halen. De dreigende aanval op Irak kan daar bovenop zorgen voor extra krapte.

OLIE-SCENARIO'S: pagina 15