NIMBUS

De groep Nimbus doet zijn naam eer aan. Het geluid op Festina Lente is zo ijl en transparant als een wolk. De muziek glijdt de gehoorgang in maar sijpelt pardoes tussen al te grijpgrage vingers door. Het zwaartekracht tartende karakter is deels terug te voeren op het ontbreken van een bas. Cellist Tom van Lent prefereert lange, melodische lijnen boven verankerende ritmiek en vormt zo een twinkelerend tandem met gitarist Florian Zenker. Ook de twee drummers – Eric Ineke en Aimée Povel – pinnen de dromerigheid nergens vast. Hun bijdragen zijn waarschijnlijk hun meest vrije ooit en draaien meer om pulse dan beat.

Nimbus bestaat inmiddels vier jaar en heeft in die tijd een atmosferisch-lyrische stijl ontwikkeld die je in Nederland zelden hoort. `Introvert' en `melancholiek' zijn de sleutelwoorden in het Nimbus-idioom – niet zelden klinkt de muziek filmisch. Aanjagers zijn co-leiders Ineke en zijn jonge collega Wolfert Brederode op piano, en ook de rest van de band weet wat subtiliteit is. Bovendien krijgt de band op Festina Lente steun van de Amerikaanse saxofoonster David Liebman. De veteraan staat in een paar nummers solistisch op de voorgrond en zorgt daar voor enkele broodnodige rauwe randjes. Op die manier doorbreekt hij de vervloeiende sprookjesklank en redt hij de groep van zijige eenvormigheid. Juist door die inbreng is Festina Lente een album geworden met een enorme dosis sfeer maar genoeg reliëf om voor de volle duur te boeien.

Nimbus: Festina Lente (Buzz,

ZZ 76017) Distr Challenge.

Op 19 februari begint een korte tour van Nimbus met Liebman in Pannonica in Den Haag. Op 21 februari wordt `Festina Lente' gepresenteerd in het BIMhuis.

Concertdata: www.challenge.nl

    • Edo Dijksterhuis