New York

Thomas Struth

Hedendaagse kunst is niet het sterkste punt van het Metropolitan Museum. Zelden is er een tentoonstelling te zien van een levende kunstenaar. Een uitzondering hierop is nu een mid-career overzicht van de Duitse fotograaf Thomas Struth. Maar zijn vaak gigantische, (vaak kleuren-) foto's stralen juist een serene tijdloosheid uit, die prima in de rest van de collecties past. Of het nu foto's van kerkinterieurs betreft, van familiegroepen of zijn meest recente, van oerwouden en ander natuurgroen, ze zitten vol details die om nauwkeurig kijken vragen en die meestal dienen om tijdperken te overbruggen.

Thomas Struth, 1977-2002. Metropolitan Museum, Fifth Avenue bij 82and Street. T/m 18 mei. Inl. 001-212-535n 7710.

Cadeaus

Al lijkt het er niet altijd op: een cadeautje is meer dan een manier om de middenstand of een sociale conventie in stand te houden. Het kan een veelbetekenend en niet altijd vriendelijk – sociaal/emotioneel gebaar zijn, getuige de tentoonstelling The Gift: Generous Offerings, Threathening Hospitality in het Bronx Museum. Bijna dertig kunstenaars, onder wie onbekenden en bekenden als Louise Bourgeois en Kiki Smith presenteren hun interpretatie van dit gegeven. Voor de bezoeker valt er heel wat te halen, zoals een snoepje van een van Felix Gonzales-Torres' bekende snoepjesbergen. Sommige `giften' zijn bepaald vijandelijk. Zo is op Mona Hatooums Welkomstmat het woord `Welcome' gespeld in rechtopstaande naalden.

The Gift: Generous Offerings, Threathening Hospitality. Bronx Museum of the Arts, 1040 Grandf Concourse bij 165th Street, The Bronx. T/m 2 mrt. Inl 001-718-681 6000.

En verder

Matisse Picasso, in MoMa, t/m 18 mei. 011 212 7089400; Leonardo da Vinci, Master Draftsman. In Metropolitan Museum, t/m 30 maart 001-212-5357710; The Art Show, georganiseerd door de Art Dealers Association of America, Seventh Regiment Armory. 20 t/m 24 febr. 001-212-9408925 of www.artdealers.org/artshow.