`Irak staakt steun aan oppositie Iran'

In een poging Iran te paaien heeft Irak aangeboden te stoppen met zijn steun aan de gewapende Iraanse oppositiebeweging Mujahedeen-Khalq, die verscheidene militaire bases heeft aan de Iraakse zijde van de grens met de Islamitische Republiek. Volgens de Arabische krant Al-Sharq al-Awsat kwam de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri al-Hadithi, afgelopen weekeinde met dit aanbod naar Teheran. Iran zou dan zijn steun voor de Iraakse oppositie moeten intrekken. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Iran op dit voorstel ingaat. Met in het achterhoofd de oorlog die Irak tegen Iran begon (1980-1988) laat Teheran steeds weten geen traan te zullen laten als het bewind van Saddam Hussein ten val komt, ook al verklaart het zich officieel tegen een Amerikaanse oorlog om dat te bereiken.

Iran volgt intussen de activiteit van de Mujahedeen-Khalq (MKO, islamitische strijders van het volk) aan de grens met grote belangstelling. De MKO, een sectarische organisatie onder leiding van Massoud Rajavi, heeft volgens ruwe schatting nog enkele duizenden goed getrainde en bewapende strijders in kampen bij Mandali en Khanaqin, die, zoals iedereen in Irak, moeten doen wat het regime in Bagdad verordonneert.

Volgens een functionaris van de Iraakse Koerdische Democratische Partij, een van de twee grote partijen in het de facto onafhankelijke Noord-Irak, heeft Bagdad in de afgelopen paar weken eenheden van de Mujahedeen-Khalq verplaatst naar de grens met dit gebied. Onder andere hieruit maakte de functionaris op dat het Iraakse regime daar een bufferzone inrichtte tegen een Amerikaanse aanval vanuit het noorden.

Dit bericht werd tegengesproken door een woordvoerder van de Mujahedeen-Khalq, die verzekerde ,,absoluut niet onder Saddams controle te staan''. Eenheden van de organisatie hebben in 1991 echter ook op bevel van Bagdad meegeholpen de Koerdische opstand na de Golfoorlog neer te slaan. De Mujahedeen-Khalq ontkent dit eveneens, maar Koerdische en Amerikaanse bronnen bevestigen de rol van de groep in wat neerkwam op een bloedbad. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Mujahedeen-Khalq ,,Saddam bijgestaan bij de onderdrukking van de Koerden en andere minderheden in Noord-Irak''.

In Teheran wordt ook gespeculeerd dat de Mujahedeen-Khalq (in de officiële terminologie Monafiqin – schijnheiligen) van een Amerikaanse aanval op Irak gebruik zullen maken voor een offensief in Iran, zoals de groep in 1988 deed onmiddellijk na het einde van de Iraaks-Iraanse oorlog. De MKO heeft juist gemeld een Iraans offensief te vrezen.

In de VS, waar de MKO op de lijst van terroristische groepen staat maar veel sympathie in het Congres geniet, is de organisatie een publiciteitsoffensief begonnen met advertenties in onder andere de New York Times. In Iran zelf heeft zij nauwelijks steun onder de bevolking.