Internetactie voor ontvoerde Arts zonder Grenzen

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) is via internet een wereldwijde petitie-actie begonnen voor de vrijlating van de Nederlander Arjan Erkel, coördinator van de missie in de Russische deelrepubliek Dagestan. Voorzitter Morton Rostrup van AzG zei in Moskou dat diens ontvoering, gisteren precies een half jaar geleden, een politieke achtergrond heeft. Alle hulporganisaties in de Kaukasus schorten de werkzaamheden vandaag voor één dag op uit solidariteit met Erkel.

Arjan Erkel (32) verdween op 12 augustus vorig jaar in een buitenwijk van de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala nadat hij zijn tolk bij haar buitenhuisje had afgezet. Op de terugweg hielden gemaskerde zijn Ford Minivan staande en duwden Erkel in een witte Lada. Sindsdien is hij spoorloos. De ontvoerders laten niets van zich horen.

,,Het enige feit is dat we geen feiten hebben'', zei Rostrup gisteren tijdens een persconferentie bij persbureau Interfax in Moskou. Hij verweet de Russische overheid te weinig energie te steken in het onderzoek. Nortrup deed een oproep aan president Poetin om zich persoonlijk in te zetten voor de vrijlating van Erkel. Een wereldwijde internet-petitie, gericht aan Poetin en de Dagestaans president Magomedov, zou inmiddels door vijfduizend mensen zijn ondertekend.

Arjans vader Dick Erkel deed gisteren een emotioneel beroep op de ontvoerders. ,,Er gaat geen nacht voorbij dat we niet wakker liggen over Arjen. Geef ons onze zoon terug, het is een goede jongen.'' Als gepensioneerde PTT'er zei Dick Erkel geen losgeld te kunnen betalen, maar hij had de hoop op de terugkeer van zijn zoon nog lang niet opgegeven. ,,Arjen, als je dit over de radio hoort: we houden van je en we laten je nooit in de steek.''

AzG staat wegens zijn scherpe kritiek op de Russische oorlogsvoering in Tsjetsjenië op zeer gespannen voet staat met de autoriteiten. Rostrup zei gisteren niet langer te geloven dat de ontvoering een criminele achtergrond heeft. ,,Politieke motieven spelen een rol, dat hebben onderzoekers in Dagestan ons ronduit gezegd.'' Hij ontweek de vraag of de ontvoering dan het werk is van elementen uit het Russische leger of de geheime diensten met als doel AzG en westerse hulpverleners te intimideren. Wel merkte hij op dat de verdwijning van Erkel niet de aandacht krijgt die ze verdient. ,,De ervaring leert dat dit soort zaken heel snel worden opgelost als de autoriteiten er echt werk van maken.'' Pogingen om de verdwijning aan te kaarten bij de top van het veiligheidsapparaat liepen tot dusver spaak, aldus Rostrup.

Ontvoeringen zijn niet nieuw voor AzG, wel dat de kidnappers helemaal niets van zich laten horen. Sinds de eerste Tsjetsjeense oorlog bestaat in de Kaukasus een bloeiende kidnapindustrie waarbij zowel criminelen, Tsjetsjeense guerrilla's als Russische militairen zijn betrokken. Een betrokkene bij de zaak-Erkel zegt anoniem dat het doorbreken van de radiostilte een bewuste keus is. Nu de ontvoerders taal noch teken geven, lijkt het steeds minder waarschijnlijk dat het een banale misdaad betreft en heeft AzG gekozen voor druk op de Russische autoriteiten.