Gelukkige zege in saai duel

Het was kenmerkend voor zijn nuchtere kijk op voetbal dat Dick Advocaat ook de zevende overwinning van het Nederlands elftal in successie realistisch benaderde. De zege op het prominente voetballand Argentinië werd in dank aanvaard, maar het oefenduel stond toch vooral in het teken van de voorbereiding op de komende kwalificatie-interland tegen Tsjechië en moest ook zo worden beoordeeld. Als Oranje het treffen met de Oost-Europeanen op 29 maart in De Kuip in zijn voordeel beslist, is er een belangrijke stap gezet naar het Europees kampioenschap van volgend jaar in Portugal.

Advocaat omschreef het duel met de Argentijnen als een ,,interessante wedstrijd''. Er was voor de 40.000 verkleumde toeschouwers weinig positiefs aan toe te voegen. Het Nederlands elftal begon veelbelovend met een paar geoliede aanvallen en goed combinatiespel. Maar na 25 minuten, waarin drie kansen niet tot een treffer leidden voor Oranje, ging het tempo omlaag en kabbelde de wedstrijd naar het einde. Met slechts korte oplevingen door enkele kansen aan beide kanten. Ten slotte trok het Nederlands elftal nog aan het langste eind door een zondagsschot van invaller Giovanni van Bronckhorst. Een wat gelukkige overwinning derhalve, erkende Advocaat.

Het was saillant dat de twee smaakmakers van de wedstrijd, Edgar Davids en Clarence Seedorf, achteraf juist de meeste kritiek kregen te verwerken. Advocaat verweet Davids dat hij te veel op de as van het veld opereerde en niet aan de linkervleugel. Hierdoor werd linksback Boudewijn Zenden gedwongen grote afstanden te overbruggen. Bovendien ontbrak er op die kant een aanspeelpunt. En dat was toch al het probleem, want doordat de Argentijnen er voortdurend op uit waren de opbouw van Oranje te verstoren, werden de Nederlandse verdedigers vaak gedwongen de bal naar voren te trappen. En daar stonden de spitsen Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert uiteraard stringent gedekt.

Advocaat maakte zich tijdens de wedstrijd nogal boos over `het gegoochel met de bal' op het middenveld. Hij wilde achteraf niet zeggen wie zich hieraan bezondigde, maar het lijdt geen twijfel dat hij zich ergerde aan Seedorf. De speler van AC Milan kreeg na een paar fraaie acties in de eerste helft een enigszins misplaatst superioriteitsgevoel en dat uitte zich in enkele circusballen. ,,Het is beter om de bal direct te spelen'', sprak Advocaat streng. En over Seedorf: ,,Door zijn enthousiasme bracht hij zichzelf in de problemen.''

Voor het eerst sinds lange tijd kon Seedorf weer eens wat van zijn voetbalkunsten op Nederlandse bodem laten zien. Na Euro 2000, toen hij bij het publiek veel irritaties opriep en het lachertje van de natie werd, had hij zijn revanche in thuiswedstrijden nog niet echt gehad. Gisteravond kreeg hij bij het publiek een paar keer de koude handen op elkaar en dat moet hem goed hebben gedaan. Buiten wat individualistische acties behield hij ook het overzicht. Zoals bij het moment waaruit het winnende doelpunt ontstond. Seedorf zag Van Bronckhorst vrij staan, maar had de bal ook voor het doel kunnen trappen. Seedorf en Davids beschouwden deze wedstrijd niet als een oefenduel en dat sierde beide spelers.

In de defensie maakte Frank de Boer een sterke indruk. Even verlost van de sores bij FC Barcelona speelde hij als vanouds. Rustgevend en degelijk. Als de tegenstander met één centrumspits speelt, zoals de Argentijnen en vermoedelijk ook de Tsjechen, kan de 32-jarige De Boer het nog moeiteloos bolwerken. Tegen een opponent met twee spitsen wordt zijn loopsnelheid op de proef gesteld en gaan de jaren tellen. In het stadion van Ajax kon De Boer alvast solliciteren voor volgend seizoen. Het is echter de vraag of de Amsterdamse club nog behoefte heeft aan zijn kwaliteiten en De Boers vurige wens wil inwilligen.

In de rug van De Boer zorgde Ronald Waterreus in de eerste helft voor wat onrust in gevaarlijke situaties die hij eenvoudiger had kunnen oplossen. Het was logisch geweest als Advocaat in de tweede helft Sander Westerveld ook wat speeltijd zou hebben gegund. De bondscoach verwacht echter dat Edwin van der Sar nog enige tijd geblesseerd zal zijn en dan verdedigt Waterreus tegen Tsjechië het doel. Daarom liet hij de keeper van PSV bewust een hele wedstrijd onder de lat staan. Waterreus maakte trouwens veel goed toen hij Saviola afstopte op het moment dat de speler van Barcelona vrij op hem afstormde: de grootste kans voor Argentinië die overigens ontstond nadat De Boer onder de bal doorliep.

In de aanval konden Van Nistelrooy en Kluivert de twijfels over hun samenwerking niet wegnemen. Beiden misten kansen, beiden stonden vaak te ver van elkaar verwijderd om een goede combinatie aan te gaan. Advocaat had met Alex Ferguson, de manager van Manchester United, afgesproken dat Van Nistelrooy slechts één helft zou worden ingezet. De Mancunians spelen zaterdag vroeg in de middag de topper om de FA-cup tegen Arsenal.

Advocaat begon met Van Nistelrooy in de ploeg omdat de spits in Engeland wekelijks in grote vorm verkeert en afgelopen zondag in de derby tegen City voor de vijfde keer op rij scoorde.

Tot zijn verbazing zag Advocaat dat Juan Sebastian Veron, ploeggenoot van Van Nistelrooy, in de tweede helft wél nog bijna een half uur meespeelde. ,,Zo'n afspraak maak ik dus niet meer met Ferguson'', foeterde Advocaat. En daarmee werd nog eens duidelijk dat `de kleine generaal' niet met zich laat sollen.

Nederland

1

Argentinië

0

Ruststand 0-0. 87. Van Bronckhorst 1-0. Schdsr: Nielsen (Den). Tsch: 40.090. Gele kaart: Samuel, Gustavo Lopez (Argentinië).

    • Erik Oudshoorn