GALERIESELECTIE

JUUL HONDIUS

De kleurenfoto's van Juul Hondius (1970) lijken in eerste instantie op beelden uit kranten of actualiteitenprogramma's. We zien mensen die in vrachtwagens worden afgevoerd, slapende reizigers in een bus, of een man die te water is geraakt. Toch zijn deze journalistiek ogende foto's volledig in scène gezet. Hondius zoekt zijn locaties, figuranten en attributen zorgvuldig uit en regisseert de composities in detail. Zelf omschrijft hij zijn werkwijze als `een romantisering van het dagelijks leed'. Onder de titel Faction, samentrekking van feit en fictie, toont Hondius zijn nieuwe werk in Galerie Akinci.

Faction, fotowerken van Juul Hondius. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. 15 febr t/m 15 maart, di t/m za 13-18u.

MARCEL VAN EEDEN

Sinds 1993 maakt kunstenaar Marcel van Eeden elke dag een nieuwe potloodtekening, gebaseerd op foto's die stammen uit de periode voor zijn geboortejaar 1965. Aanvankelijk gebruikte hij vooral stadsgezichten van zijn woonplaats Den Haag, maar inmiddels zijn ook thema's als berglandschappen, cafés, bloemstukken en uitslaande branden aan de orde gekomen. Vanaf 2001 is Van Eeden zijn tekeningen gaan publiceren in zijn tekenlog, een internetpagina die hij dagelijks ververst. Onlangs ontdekte hij bij toeval dat Geert Dekkers, een kunstenaar die hij nooit had ontmoet, hetzelfde principe hanteert. Om die reden nodigde Van Eeden Dekkers uit voor een gemeenschappelijke tentoonstelling in de Wetering Galerie.

Tekeningen van Marcel van Eeden en Geert Dekkers. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. 14 febr t/m 19 maart, wo t/m za 12u30-17u30. Inl: www.marcelvaneeden.nl/tekenlog.html en members.ams.chello.nl/gdekkers/

STEPHAN JUNG

De Duitse kunstenaar Stephan Jung (1964) maakt schilderijen die de toeschouwer proberen te verleiden met felle kleuren, heldere patronen en dynamische composities. Op het eerste gezicht lijken de beelden, die gebaseerd zijn op de esthetiek van computerspelletjes, met de muis getekend. Pas bij nadere beschouwing zie je de penseelvoering en de structuur van het doek onder de dunne verflaag. Zo voert Jung met zijn schilderkunst de typische kenmerken van de nieuwe media terug tot ouderwets handwerk.

Schilderijen van Stephan Jung. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. 15 febr t/m 29 maart, wo t/m za 12-17u.

A FAMILY AFFAIR

Op de tentoonstelling A Family Affair in Galerie Ron Mandos breken kunstenaars Diet Wiegman en Mike Redman bestaande dingen af om ze vervolgens opnieuw te formeren. Wiegman doet dit door de voorwerpen in een ingerichte kamer in kleine stukjes te zagen en knippen. Uit die hopen snippers herrijzen woorden die de objecten benoemen, zoals `tafel' of `stoel'. Redman registreert en reageert op het geluid dat ontstaat tijdens het verzagen en verknippen. De geluidsopnames verwerkt hij tot nieuwe muziek, die tijdens de tentoonstelling te beluisteren is.

A Family Affair, installatie Diet Wiegman en Mike Redman. Gal. Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam. 16 febr t/m 8 maart, do t/m za 13-17u30.

DE TILBURGSE SCHOOL

Vanaf 1985 exposeren ze al regelmatig samen, de in Tilburg werkzame kunstenaars Paul van Dongen, Guido Geelen, Marc Mulders, Reinoud van Vught en Ronald Zuurmond. In 1997 dook de naam Tilburgse School voor het eerst op in een artikel van Parool-criticus Jhim Lamoree. Maar pas sinds vorig jaar presenteert het vijftal zich ook daadwerkelijk als groep. Wat de schilders, tekenaars en beeldhouwers van de Tilburgse School bindt is een voorliefde voor ambachtelijkheid en religieuze thema's. De aard van hun werken loopt uiteen, maar door atelierbezoeken en discussies over en weer leveren de vijf kunstenaars bijdragen aan elkanders ontwikkeling.

De Tilburgse School. Podium hedendaagse kunst FAXX, Dunantstraat 1, Tilburg. T/m 21 april, di t/m zo 13-17u.

EN VERDER

Schilderijen van Wim Janssen t/m 1 maart in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; schilderijen van Ditty Ketting en foto's van Duarte Amaral Netto t/m 9 maart in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.