Frankrijk

Magritte Het Musée du Jeu de Paume wijdt een grote tentoonstelling met 110 doeken, collages, voorwerpen en foto's aan de Belgische schilder René Magritte (1898-1967). Magritte ontwikkelde een heel eigen surrealisme, waarin een bevreemdende en fantastische wereld gestalte krijgt. Daniel Abadie, directeur van het museum, vindt dat Magritte te dikwijls als een klassieke surrealist wordt beschouwd omdat zijn techniek academisch is. Hij wil met de tentoonstelling juist de moderniteit en actualiteit van Magritte benadrukken en zijn invloed aantonen op de schilderkunst van de laatste 40 jaar.

René Magritte. In de Galerie national du Jeu de Paume 1, pl. de la Concorde te Parijs. T/m 15 juni, dag beh ma 12-19u, wo 12-21u30. Inl 0033-147031252.

Barbizon

De kunstgeschiedenis blijkt soms ondankbaar. Ten aanzien van de School van Barbizon bijvoorbeeld. Natuurlijk hebben hun beroemde opvolgers, de impressionisten, ze in een minimum van tijd weggeveegd. Maar dat is geen reden om te vergeten dat de vertegenwoordigers van de School van Barbizon de eerste waren die, als reactie op het academisme, emotioneel doorleefde landschappen schilderden. Deze groep van landschapschilders waaronder Millet, Corot, Daubigny en Théodore Rousseau werkte tussen ca. 1820 en 1860 in Barbizon, een Frans dorp aan de rand van het bos van Fontainebleau. Ze ontmoetten elkaar in de Auberge Ganne. Deze herberg veranderde onlangs in een museum. Daar is nu een tentoonstelling met 60 doeken die een mooi overzicht geeft van deze beweging.

L'école de Barbizon, peindre en plein air avant l'impressionnisme. Musée municipal de l'Ecole de Barbizon, auberge Ganne. T/m 10 maart, dag beh di 10-12u30 en 14-17u. Inl 0033-160662227.