`Floris' komt snel

Jean van de Velde gaat de bioscoopversie van Paul Verhoevens klassieke televisieserie Floris regisseren.

Eerder werd aangekondigd dat producent Johan Nijenhuis (Costa!, Volle maan) zelf het script van Gerard Soeteman – die ook de oorsponkelijke serie schreef – zou verfilmen. Nijenhuis wil echter zijn handen vrij houden voor een nieuwe soapserie op Nederland 2, die in 2004 moet beginnen. Zijn bedrijf Nijenhuis & De Levita is, samen met Endemol en enkele andere producenten, in de race om deze dagelijkse serie voor TROS, BNN en AVRO te maken.

Van de Velde is part-time intendant van het Filmfonds en regisseerde eerder hits als De kleine blonde dood, All Stars en Lek. Hij stelt de opnamen van de Engelstalige film The Murder of Madame Lefay uit, omdat Floris om fiscale redenen nog dit jaar gedraaid moet worden.

De selectie van de hoofdrolspeler begint deze maand. Namen als die van Daan Schuurmans, Antonie Kamerling en Bastiaan Ragas worden genoemd. Zij zullen het moeten opnemen tegen de herinnering aan een fenomenale Rutger Hauer als ridder Floris.

Ook werd gisteren door distributeur Warner Bros. naar buiten gebracht dat Bram van Splunteren, bekend van zijn werk voor de VPRO-televisie, debuteert als speelfilmregisseur met een film naar Paul van Loons bestseller De griezelbus. Deze relatief goedkope familiefilm moet al op 24 november in de bioscoop verschijnen.