Familieruzie in Oranjehuis

Prinses Margarita, de oudste dochter van prinses Irene en Carlos Hugo de Bourbon de Parme, en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn zijn gebrouilleerd met de koninklijke familie. In HP/De Tijd en in het Duitse weekblad Stern zeggen zij dat de familie hun huwelijk afkeurt en hen daarom kleineert en buitensluit. De twee hebben naar eigen zeggen tevergeefs om bemiddeling gevraagd bij koningin Beatrix en oud-premier Kok.

Het koninklijk huis heeft via de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten de medewerking van de prinses aan de artikelen te betreuren. ,,De familie herkent zich niet in het beeld dat in de artikelen wordt opgeroepen. Uit liefde voor prinses Margarita beperkt de familie zich tot deze reactie'', aldus de RVD.

Prinses Margarita en De Roy van Zuydewijn leerden elkaar in 1998 kennen en verloofden zich in 1999. De familieruzie zou begonnen zijn nadat de ouders van Margarita, in het bijzonder haar vader, hun aanstaande schoonzoon hadden onderworpen aan een `kruisverhoor'. De verloofde zou lange tijd werkloos zijn geweest, hij zou gelogen hebben dat hij gepromoveerd was en hij zou een homoseksuele relatie hebben gehad waardoor hij mogelijk besmet was met HIV.

Carlos de Bourbon de Parme zou inzage hebben gehad in een dossier van de Sociale dienst over De Roy van Zuydewijn. Het inmiddels getrouwde stel zegt dat zij in hun huis zelfs afluisterapparatuur ontdekten. Op familiefeestjes zouden zij in toenemende mate zijn genegeerd en geschoffeerd. Ook vrienden en kennissen zouden zich van hen hebben afgekeerd.

Bij hun huwelijk, in september 2001, was de vader van de bruid niet aanwezig. Het echtpaar zelf, dat inmiddels in Frankrijk woont, was niet bij het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta, noch bij de begrafenis van prins Claus.