Doden bij rellen in Bolivia

Bij rellen in de Boliviaanse hoofdstad La Paz zijn de afgelopen dagen zeker 17 mensen om het leven gekomen. Ruim honderd mensen raakten gewond en een deel van het historische centrum brandde uit.

De rellen braken uit nadat president Gonzalo Sanchez de Lozado begin deze week aankondigde te willen bezuiningen op sociale zekerheden en een hogere inkomensbelasting te zullen gaan heffen. De belasting van 12,5 procent is volgens Sanchez de Lozado noodzakelijk om een tekort op de begroting terug te dwingen en steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen.

Daarop trokken honderden woedende Bolivianen naar het presidentiële paleis. Ze riepen dat ze te arm zijn om de belasting te kunnen betalen. De demonstranten zouden het paleis met stenen hebben bekogeld, waarop het leger met traangas en kogels de menigte op een afstand probeerde te houden. Zeker tien mensen werden door kogels gedood, zo meldde de directeur van het gemeentelijke ziekenhuis.

De demonstranten werden bijgestaand door de hoofdstedelijke politie. Tienduizend agenten weigeren sinds vorige week aan het werk te gaan in een conflict over hogere lonen. Vakbonden, werkgeversorganisaties en oppositieleden dreigen eveneens met een staking. Zij zijn het niet eens met soberheidsmaatregelen die de regering wil invoeren om een economische crisis te voorkomen.

De rellen verergerden gisteren toen de president zijn troepen uit het historische centrum van La Paz terugtrok. Demonstranten staken zeven overheidsgebouwen in brand, waaronder het ministerie van Financiën. Het vuur werd niet geblust omdat de brandweer zich bij de demonstranten had aangesloten.

Het belastingplan is inmiddels verworpen. ,,Ik heb besloten de wet in te trekken'', aldus Sanches de Lozado tijdens een televisietoespraak gisteravond. ,,Ik smeek alle Bolivianen dit geweld te beëindigen en te beginnen met onderhandelingen. En aan onze vader: God spaar Bolivia.''