Cricketers jagen Indiase batsmen stuipen op het lijf

Het Nederlands cricketelftal heeft gisteren de eerste wedstrijd in het toernooi om het wereldkampioenschap volgens verwachting verloren van cricketgrootmacht India. Het verlies bleeft beperkt tot 68 runs. India maakte er in zijn innings 204, Nederland kwam tot 136. Het elftal maakte wel grote indruk. Het veldwerk was uitstekend met bowler Tim de Leede (4 wickets voor 35 runs) als uitblinker. Openingsbatsman Daan van Bunje stak met 62 runs in 116 ballen in grote vorm.

De stadionspeaker in Paarl vermaakte de Nederlandse ploeg en de tweehonderd meegereisde supporters met puur Afrikaans bij welke gelegenheid dan ook. Hij begroette de goede bowlingprestaties van de Nederlanders tegen het grote India met enthousiasme en riep over de latere man of the match Tim de Leede dat hij na ,,9.5 boulbeurte, 35 loopies vir 4 paalkies'' de beste was. Het publiek vond het allemaal prachtig en schrok pas toen het bericht doorkwam dat de Zuidafrikaanse cricketheld Jonty Rhodes in de wedstrijd tegen Kenia (tegelijkertijd gespeeld in Potchefstroom) zijn hand had gebroken. ,,Jonty had baie pyn, maar arts seh dis nie te erg''.

Het Indiase elftal, net terug van een desastreus verlopen trip naar Nieuw Zeeland, kreeg geen kans tegen cricketdwerg Nederland iets aan het geschonden zelfvertrouwen te doen. Daarvoor bowlde eerst Edgar Schiferli (0 voor 49 in 10 overs) en Roland Lefebrve (1 voor 27 in 9) en daarna Feiko Kloppenburg (1 voor 40 in 10), Abdeel Raja (2 voor 47 in 9) en natuurlijk De Leede op het lastige wicket te geconcentreerd. Voor De Leede waren de wickets van Sachin Tendulkar (met 1.111 runs inmiddels recordhouder bij wereldbekerwedstrijden) en Rahul Dravid de hoogtepunten. Na afloop kon hij er tijdens de persbijeenkomst met de de ruim zestig Indiase journalisten bijna geen genoeg van krijgen. De Leede was echter ook nuchter genoeg om zich te realiseren dat Nederland het er na het goede fielden bij het batten behoorlijk had laten zitten. ,,Als er ooit een kansje was geweest voor een daverende verrassing was het nu wel'', blikte hij terug. Slechts openingsbatsman Daan van Bunge overleefde een moeizame start. Van zijn eerste zeven partners kwamen Kloppenburg, Zuiderent en de Leede tot nul, Van Troost en Scholte tot één, Mol twee en Lefebvre tot drie.

Wicketkeeper Jeroen Smits (twee vangen) zorgde met 26 runs voor enig eerherstel evenals bowler Edgar Schiferli die het publiek vermaakte met wat forse knallen en ook nog een bal in het gezicht kreeg en daar een forse snee aan overhield. Hij batte door voor 13 runs en toen hij uit ging verleidde zijn optreden de speaker tot ,,laat ons nou in ons hand klap voor ons Edgar''.