Comeback met droge knal

Doelpuntenmaker Giovanni van Bronckhorst was gisteravond de gevierde man in de Arena. Na een slepende knieblessure is hij weer helemaal terug.

In de kleedkamer van het Nederlands elftal kreeg matchwinner Giovanni van Bronckhorst gisteravond hoogstpersoonlijk de felicitaties van de 75-jarige Rinus Michels. De linkermiddenvelder had kort daarvoor met een daverende knal voor het enige hoogtepunt gezorgd van de saaie oefenwedstrijd tussen Nederland en Argentinië. Met zijn optreden liet de speler van Arsenal nadrukkelijk zien dat hij na een langdurige blessureperiode weer een serieuze kandidaat voor Oranje is. ,,Michels vond het een mooie goal'', zei de 28-jarige Van Bronckhorst in de catacomben van de Arena. ,,Ik moet inderdaad zeggen dat hij er lekker in zat.''

Een jaar geleden beleefde Van Bronckhorst zijn zwartste dagen als voetballer toen hij zijn kruisband afscheurde. Hij liet zich net als Ruud van Nistelrooy opereren in het Amerikaanse Vail waarna een maandenlange en onzekere lijdensweg volgde. Samen met fysiotherapeut Rob Ouderland van de Nederlandse voetbalbond stippelde de voormalige Feyenoorder met succes een route uit die hem in november terugbracht op de velden. Als beloning selecteerde bondscoach Dick Advocaat hem eind vorig jaar voor de oefenwedstrijd in Gelsenkirchen tegen Duitsland. Maar speelminuten kreeg hij toen in het Nederlands elftal nog niet.

Zijn rentree in Oranje volgde pas gisteren. Twintig minuten voor tijd mocht Van Bronckhorst zijn opwachting maken voor Mark van Bommel. Zo'n zeventien minuten later maakte de 27-voudig international het vertrouwen meer dan waar met zijn derde doelpunt voor Nederland. Na een prachtige pass van Clarence Seedorf nam Van Bronckhorst de bal op de rand van het strafschopgebied in een keer op zijn slof. De verraste doelman Pablo Cavallero had het nakijken. Van Bronckhorst verliet het veld als de gevierde man, terwijl de teleurgestelde Argentijnen de hoop hadden zien vervliegen om na het mislukte WK een goed resultaat neer te zetten.

Het doelpunt van de nummer negentien van Oranje was er een op een manier waarop Van Bronckhorst patent lijkt te hebben. Begin dit jaar stond hij met een wonderschone knal al aan de basis van de 3-2 overwinning van Arsenal op Chelsea. Maar de treffer van gisteravond leek nog het meest op die van medio 2000 in de thuiswedstrijd tegen Ierland (2-2). Ook toen zorgde de Rotterdammer met een droge knal voor opluchting na afloop. ,,Het doelpunt van vanavond vond ik toch mooier'', zei Van Bronckhorst. ,,Deze zat er in één keer in, terwijl die tegen Ierland nog werd aangeraakt.''

Van Bronckhorst mocht dan tegen Argentinië de boeken in gaan als de matchwinner, maar hij is vooral bij het Nederlands elftal gehaald vanwege zijn verdedigende kwaliteiten. De linksback positie is nog altijd een zorgenkindje van Advocaat. Wilfred Bouma leek lange tijd een optie, maar heeft zich in Oranje noch bij zijn club PSV internationaal weten te bewijzen. Tegen de Argentijnen was het dit keer de beurt aan de voormalige vleugelaanvaller Boudewijn Zenden. De speler van Chelsea speelde een redelijke wedstrijd tegen Ariel Ortega, maar overtuigen kon de Limburger niet. Dat deed Van Bronckhorst met zijn kortstondige optreden als linkermiddenvelder wel.

Van Bronckhorst wil zelf op voorhand geen eisen stellen voor zijn positie binnen de nationale ploeg. ,,Vandaag stond Boudewijn op linksback. Hij verdiende die kans ook. Natuurlijk wil ik altijd spelen, maar zo werkt het niet.'' Zowel bij Oranje als bij Arsenal zal Van Bronckhorst de komende maanden moeten vechten voor een vaste plek.

`De kleine generaal' Advocaat liet al eerder weten dat hij altijd een `Van Bronckhorst-fan' is gebleven, sinds gisteren mag de voetballer nu ook de zeldzame complimentjes koesteren van de 75-jarige `generaal' Michels.

    • Koen Greven